Winogrona
Fernández-Orsero powiedział: „Praca Mercamadrid staje się coraz lepsza każdego dnia”.
2024-07-17 00:00
Rocío Cabello Campaña/Analiza Manuel Lucas, odpowiedzialny za Mercamadrid w firmie Fernández-Orsero, wyjaśnia, że firma oferuje szeroki wybór produktów, takich jak kiwi, cytrusy, winogrona, egzotyczne owoce, itp., specjalizując się w bananach [...]
czytaj dalej
"Jako bezpośredni importer do Tajwanu, zapewniamy zawsze bardzo dobrą jakość dostaw dla branży gastronomicznej oraz rynków hurtowych."
2024-07-17 00:00
Dostawa winogron z RPA do Azji Południowo-Wschodniej była bardzo trudna, a dostawa cytrusów również nie jest łatwa, ale rozmiary i jakość wyglądają dobrze. "Rozpoczęliśmy import cytrusów z RPA, to był trudny sezon do tej pory. Wartość grejpfrutów"
czytaj dalej
Zatrzymuje się eksport peruwiańskich winogron deserowych.
2024-07-17 00:00
Eksport winogron stołowych z Peru spadł o 12% w kampanii 2023-2024, z całkowitą liczbą 62,7 miliona kartonów (każdy ważący 8,2 kg) eksportowanych, w porównaniu do 71,4 miliona w poprzedniej kampanii i 64,9 miliona w 2021-2022 roku. Ten spadek został zgłoszony przez
czytaj dalej
Spośród produktów owocowych wiśnie, brzoskwinie, nektarynki, winogrona i melony otrzymały najwięcej reklam. Te soczyste opcje są idealne na pokonanie upału. Jeśli chodzi o warzywa, pomidory prowadzą. Ich wszechstronność pozwala na proste przygotowanie - wystarczy pokroić i posypać solą.
czytaj dalej
Winogrona: Globalna produkcja winogron ma osiągnąć 28,1 miliona ton w sezonie 2023/24.
2024-07-15 09:00
Korzystne warunki uprawy w Indiach i Chinach mogłyby zrekompensować straty spowodowane warunkami pogodowymi w UE, Turcji i Stanach Zjednoczonych - kontynuuje się. Produkcja w UE spadnie prawdopodobnie z powodu strat spowodowanych warunkami pogodowymi we Włoszech.
czytaj dalej
Winogrona deserowe, sprintowy start dla Apofruit.
2024-07-15 00:00
Kampania zbiorów winogron stołowych firmy Apofruit ruszyła, z pierwszymi zbiorami rozpoczętymi już w połowie zeszłego tygodnia, a rynki europejskie są gotowe na przyjęcie włoskich gron. Rozmawialiśmy o tym z Marcelem Guidim, odpowiedzialnym za rynek zagraniczny w firmie Apofruit Italia.
czytaj dalej
Wielka Brytania: Rozwiązania technologiczne wspierające zrównoważoną hortikulturę otrzymały nagrodę w wysokości 500 000 funtów.
2024-07-15 00:00
Cztery firmy wykorzystujące technologię do promowania zrównoważonej hortikultury otrzymały 500 000 funtów na komercjalizację swoich prototypów od Growing Kent & Medway. Automatyzacja, robotyka i sztuczna inteligencja zostaną wykorzystane do kontrolowania szkodników i chorób w owocach i winogronach w dwóch z nich.
czytaj dalej
"Pogoda odegrała pozytywną rolę w jakości naszych winogron."
2024-07-15 00:00
Pogoda w południowej Europie miała pozytywny wpływ na uprawę winogron - mówi Giacomo Grande, kierownik techniczny hodowcy winorośli Grape Evolution. "W 2024 roku winogrona deserowe odzyskały swoją popularność, a producenci ponownie zaczęli zakładać nowe winnice, wszystko to dzięki doskonałej."
czytaj dalej
Chile poszukuje poprawienia dostępu do rynku meksykańskiego.
2024-07-12 11:00
Zaledwie kilka dni po uzyskaniu Systemowego podejścia do eksportu winogron stołowych do USA, Chile zwraca swoją uwagę na poprawę dostępu do rynku meksykańskiego.
czytaj dalej
Włoskie winogrona stołowe z Apulii zyskują na wartości na rynkach europejskim i kanadyjskim.
2024-07-12 00:00
Druga edycja konkursu "Królowa Apulii" odbędzie się od 21 do 24 lipca i została zaprezentowana we wtorek podczas konferencji prasowej w Izbie […]
czytaj dalej
"Dobre odmiany winogron na rynkach hurtowych stają się coraz bardziej luksusowym produktem"
2024-07-12 00:00
Zoutewelle zmienił dostawy winogron z Sycylii na dostawy z regionu Apulia (Puglia) dwa tygodnie temu. "Wkrótce otrzymamy duże ilości od naszego stałego dostawcy pod marką Lino," mówi Bertus Schipper. "Łagodna zima przyczyniła się do uzyskania dużych ilości pięknych, grubych i aromatycznych winogron."
czytaj dalej
Gruszki Eden uprawiane przy użyciu technik winiarskich.
2024-07-12 00:00
Uzi Cairo, producent szkółkarski z firmy Cairo & Doutcher, wyłączny dystrybutor włoskich roślin Eden, wyjaśnia, że możliwe jest również produkcja gruszek, korzystając z istniejącej infrastruktury w winnicach. "W szczególności w regionie Apulia jest wielu producentów winogron zainteresowanych dywersyfikacją.
czytaj dalej
Obiecujące odmiany: Nowe odmiany winogron z Włoch
2024-07-11 10:00
Do takich osób należy na przykład Annamaria Fanelli, specjalistka ds. nauk rolniczych z firmy Bloom Fresh. "Aktualnie intensywnie zajmujemy się rozwojem odmiany Red Revolution. Czerwone miąższ tej odmiany zawiera wysoką zawartość antocyjanów, co czyni ją szczególnie interesującą dla konsumentów.
czytaj dalej
W gubernatorstwie Nabeul w Tunezji prognozowana produkcja winogron w tym roku sięgnie 39 000 ton, podzielona między 25 000 ton winorośli i 14 000 ton winogron deserowych, zgodnie z szacunkami Lokalnej Komisji Rozwoju Rolnictwa (CRDA). Grombalia, ważny region produkcji wina, odpowiedzialny za
czytaj dalej
"Anna Giacovelli, menedżer biznesu w firmie Giacovelli z Locorotondo (Bari), stwierdza, że „wydaje się, że ogólnie jest mniej towaru, ale jest towar wysokiej jakości”. „Niektóre odmiany są w fazie początkowej, więc w ciągu najbliższych miesięcy zobaczymy, jak się będzie rozwijać sytuacja z nimi”.
czytaj dalej
Wtorek, 2 lipca, oznaczał początek nowego sezonu winogron w Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck w Kwintsheul, z tradycyjnym zakupem pierwszych winogron przez Leo Bravenboera. "Mimo że rok 2024 jest dotychczas najbardziej deszczowym rokiem od początku pomiarów, pierwsze Frankenthalery są już dostępne.
czytaj dalej
Sezon winogron deserowych w głównych obszarach uprawowych we Włoszech, w Apulii i na Sycylii, był wcześniejszy niż zwykle z powodu łagodnej zimy. Sezon rozpoczął się z dobrym impulsem, ale w ostatnich tygodniach spowolnił ze względu na niestabilną pogodę. IFN przedstawia obecną sytuację.
czytaj dalej
"Chcemy powiedzieć światu, jak słodką jest Sycylia", mówi Pippo Caggia, menedżer winnicy Superpippo, z jego winnic w prowincji Catania we Włoszech. "Robimy to, dostarczając rynkom winogrona deserowe zebranego w odpowiednim stopniu dojrzałości i o poziomie Brix, który teraz sięga"
czytaj dalej
Massimiliano Del Core: Niemcy są wciąż "trochę powściągliwe" jeśli chodzi o winogrona
2024-07-09 10:00
Massimiliano Del Core, przewodniczący Komisji ds. Winogron Stołowych (CUT - Commissione Uva da Tavola), skomentował rozpoczęcie sezonu w Apulii i na Sycylii w następujący sposób: „Na Sycylii rozpoczęty sezon jest już dobry jakościowo i cieszy się uznaniem zarówno producentów, jak i rynku.
czytaj dalej
"Dążymy do wydłużenia okna marketingowego dla winogron stołowych, stawiając na dobre odmiany wczesne."
2024-07-09 00:00
Sezon hiszpańskich pestek bezpestkowych winogron na stół rozpoczął się kilka tygodni temu w hiszpańskiej prowincji Murcja, z dobrymi perspektywami pod względem ilości i jakości owoców. El Ciruelo, największa hiszpańska firma produkująca winogrona na stół, spodziewa się wyprodukować 70 milionów kilogramów w Hiszpanii oraz około 30
czytaj dalej