Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Więcej winogron w Hiszpanii

Szacuje się, że tegoroczne zbiory winogron w Hiszpanii będą o 16 proc. wyższe od zeszłorocznych i wyniosą łącznie 146,121 tys. ton – podaje Urząd Statystyki Rolnej przy współpracy z lokalnymi hiszpańskimi biurami ds. rolnictwa.

Wyższe zbiory są wynikiem optymalnych warunków pogodowych zarówno w czasie kwitnienia, jak i wzrostu owoców. Owoce przy tym są bardzo dobrej jakości. Największy wzrost produkcji zarejestrowany został w przypadku odmian Apirena i Red Globe – odpowiednio o 26 i 13 proc. W przypadku pierwszej odmiany wzrost produkcji był wynikiem ekspansji areału jej nasadzeń. Spadek produkcji odnotowano natomiast w przypadku odmiany Italia – o 18 proc., której powierzchnia upraw w ostatnich latach znacznie spadła.

W 2012 roku największym regionem produkującym winogrona deserowe była Jumilla z powierzchnią upraw 5,493 tys. ha i produkcją 125,91 tys. ton stanowiącą 53 proc. krajowej produkcji winogron ogółem. Sporo winogron stołowych uprawiano także w prowincji Alicante – 34 proc. i w Andaluzji – 7 proc.
Pod względem powierzchni upraw, drugim regionem o największym areale upraw winogron stołowych (36 proc.) jest Murcja, a następnie w Walencja (44 proc.).

W zeszłym roku eksport winogron z regionu Murcji wyniósł łącznie 69,572 ton, co stanowi 55 proc. całkowitej produkcji winogron w tym regionie. Winogrona z tego rejonu Hiszpanii bardzo lubią kraje UE (95 proc.) takie jak Wielka Brytania, Niemcy i Holandia, która sama zaimportowała 84 proc. winogron. Pozostałe owoce trafiły do Afryki, Azji i Ameryki.

Zobacz więcej: Winogrona

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE