Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Cukier coraz tańszy

2012-10-31 07:54

Ostatnie dni przyniosły wyraźny spadek notowań cukru na światowym rynku. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu ostatniego tygodnia o 2% do 433,9 dolarów za tonę, a biały w Londynie stracił 2%, spadając do 545,7 dolara za tonę. W ujęciu dwutygodniowym spadki przekroczyły 7%, a w relacji rocznej ceny cukru surowego niższe o 26%, a białego o 25%. – mówi dla tvr24 Andrzej Kalicki kierownik Monitoringu Rynków Rolnych FAMMU/FAPA.

Poprawa zaopatrzenia, głównie za sprawą większej podaży z Brazylii i Indii, a także mniejszego zapotrzebowania ze strony Rosji i Chin - wyjaśnia specjalista powód przecen cukru.

Słowa kluczowe: cukier, cena, rynek
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE