Cukier coraz tańszy
2012-10-31 07:54
Ostatnie dni przyniosły wyraźny spadek notowań cukru na światowym rynku. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu ostatniego tygodnia o 2% do 433,9 dolarów za tonę, a biały w Londynie stracił 2%, spadając do 545,7 dolara za tonę. W ujęciu dwutygodniowym spadki przekroczyły 7%, a w relacji rocznej ceny cukru surowego niższe o 26%, a białego o 25%. – mówi dla tvr24 Andrzej Kalicki kierownik Monitoringu Rynków Rolnych FAMMU/FAPA.
Poprawa zaopatrzenia, głównie za sprawą większej podaży z Brazylii i Indii, a także mniejszego zapotrzebowania ze strony Rosji i Chin - wyjaśnia specjalista powód przecen cukru.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Drogi cukier powodem straty przetwórców owoców
2012-02-02 16:15
Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw donosi, że unijni przetwórcy owoców w sezonie 2010/2011 ponieśli duże straty z powodu podwyżki cen cukru.
czytaj dalej
Guzmania ‘Candy’- „cukierek w doniczce”
2008-11-10 00:00
Ten tropikalny okaz Guzmanii zachwyca i zarazem zaskakuje swoim kolorem i kształtem. ‘Candy’ charakteryzuje się kwiatostanem o cukierkowej blado różowej barwie.
Odmiana
czytaj dalej