Eksport polskich owoców zwiększył się prawie o 100 proc.
W pierwszym kwartale bieżącego roku łączny wolumen wyeksportowanych z Polski świeżych owoców wyniósł 399,3 tys. ton wobec 160,7 tys. ton w pierwszym kwartale poprzedniego roku.
Wartość tej sprzedaży była także sporo wyższa i zamknęła się kwotą 124,8 mln EUR wobec niecałych 68,0 mln EUR rok wcześniej - informuje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA).
Tak znaczący wzrost eksportu to efekt bardzo dobrych w porównaniu do ubiegłorocznych zbiorów owoców w Polsce oraz wzrostu eksportu na rynki wschodnie.
W zasadzie około 92 proc. wyeksportowanych w omawianym okresie owoców to polskie jabłka - 367,0 tys. ton. Tym samym w okresie od stycznia do końca marca wysłaliśmy o 200 proc. więcej tych owoców, z czego aż niecałe 310,0 tys. ton jabłek trafiło na rynek wschodni. - informują eksperci FAMMU/FAPA.
W przypadku eksportu świeżych warzyw ich ilość była nieco niższa niż przed rokiem i wyniosła 136,3 tys. ton za łączną sumę niecałych 87,0 mln EUR wobec 179,6 tys. ton za 102,8 mln EUR rok temu.
Źrodło: FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl