Hiszpania jest trzecim co do wielkości producentem grzybów dzikich i uprawnych w Europie
W Europie sektor grzybów jadalnych osiąga roczną sprzedaż przekraczającą 1,5 miliarda euro. Polska i Holandia są największymi europejskimi producentami, odpowiadającymi za 50% całkowitej europejskiej produkcji. Tuż za nimi plasuje się Hiszpania, która produkuje łącznie 130 700 ton rocznie.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności, konsumpcja dzikich i
zielonych grzybów w Polsce i Holandii jest na poziomie około 50 000 ton rocznie.

FreshPlaza jest jedną z najbardziej znanych na swiecie, globalną platformą medialną dla branży owoców i warzyw świeżych, dostarczającą swoim czytelnikom najnowsze informacje o rozwoju rynku i trendach. Zespół pisarzy i redaktorów pozyskuje wiadomości z całego świata, a codziennie wysyłany jest newsletter z dedykowanymi wydaniami dla Ameryki Północnej, Ameryki Łacińskiej, Europy, Azji, Oceanii i Afryki.
FreshPlaza jest po swojej naturze interaktywnym konceptem, który opiera się na udziale swoich czytelników, gdzie czytelnicy są zachęcani do wykorzystania platformy do publikacji bezpłatnych informacji prasowych (500 słów lub mniej) i ogłoszeń o pracę.
Zobacz więcej: Grzyby leśne