Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Japonia - nowy poziom stężenia radioaktywności

2012-04-11 09:30
Źródło: fresh-market.pl za portalspozywczy.pl (ik)

Główny Inspektorat Weterynarii został poinformowany przez Ambasadę RP w Tokio o zmianach. Nowy dopuszczalny poziom wynosi 100Bq/kg i obejmuje całą żywność, poza mlekiem i artykułami spożywczymi dla dzieci, gdzie dopuszczalny poziom wynosi 50 Bq/kg. Mniejszy limit jest tylko na wodę pitną - wynosi 10 Bq/kg. Nowe normy obejmują także produkty importowane do Japonii.

Japońskie ministerstwo zdrowia, pracy i dobrostanu poinformowało, że wśród polskich producentów żywności podwyższone poziomy materiałów radioaktywnych odnotowano do chwili obecnej w grzybach i jagodach leśnych. Od 1 kwietnia wymagane będzie, aby tym towarom oraz produktom zawierającym grzyby i suszone owoce, towarzyszyły certyfikaty poziomu stężenia substancji radioaktywnych produktu przeznaczonego do spożycia.

Obowiązek przeprowadzenia badania spoczywać będzie na eksporterze. Oprócz certyfikatu każdorazowo wymagane będzie określenie warunków oraz rodzaju badania. W przypadku produktów innych niż grzyby, suszone owoce i koncentraty, a także produktów zawierających grzyby i suszone owoce, nie ma obowiązku wystawiania takich certyfikatów. Towary te będą jednak przechodziły przy wjeździe do Japonii losową kontrolę.

Zobacz więcej: Grzyby leśne

Słowa kluczowe: kontrola, import, eksport, grzyby, jagody
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE