Wysokie ceny suszonych grzybów
Tegoroczny sezon pod względem zbiorów grzybów był bardzo słaby. Firmy zajmujące się skupem i suszeniem grzybów musiały liczyć na surowiec tylko ze zbiorów letnich, gdyż jesień była tak sucha, że grzybów w lasach praktycznie nie było. To znowu wpłynęło na ceny grzybów suszonych, które w tym roku są wyjątkowo wysokie – o około 30 proc. wyższe od zeszłorocznych.
Szczególnie drogie są prawdziwki/borowiki szlachetne, za kilogram których trzeba zapłacić w małym hurcie od 220,00, nawet do 350,00 zł/kg. Podgrzybki są tańsze i za ten gatunek grzyba trzeba zapłacić od 120,00 do 200,00 zł/kg.
Grzyby, ze względu na specyficzność produktu, należy kupować tylko w miejscach „sprawdzonych”. Najlepiej, by były zapakowane z etykietą producenta i odpowiednimi oznaczeniami. W sytuacji, gdy grzyby sprzedawane są w tzw. wiankach, bez opakowania przed zakupem należy zażądać atestu wystawionego przez uprawnionego klasyfikatora lub grzyboznawcę.
Odradza się kupowania grzybów nieznanego pochodzenia i nigdy nie należy wierzyć sprzedającemu na słowo, gdyż nieznajomość grzybów może skończyć się utratą zdrowia lub nawet śmiercią.
Zobacz więcej: Grzyby leśne