Dynamiczna produkcja grzybów w Chinach
Spośród krajów azjatyckich największy wzrost produkcji grzybów odnotowano w Chinach, tj. z 596 tys. ton (1998 r.) do 1359 tys. ton (2004 r.).
Jedynymi dostępnymi wiadomościami o uprawie grzybów w tym kraju są mocno zaniżone dane FAO. Można przypuszczać, że w ostatnich latach nastąpił tam prawdziwy boom produkcyjny. Kraj ten otoczony jest dużymi rynkami, na które importuje swoje świeże produkty żywnościowe.
Towary dobrze znoszące transport kierowane są nawet do Ameryki Północnej i Europy. Inaczej jest ze świeżymi grzybami, które łatwo się psują oraz są narażone na choroby i zmiany fizjologiczne.
Eksport chińskich pieczarek w latach 1998-2004 kształtował się na poziomie 40 - 61 tys. ton. Najwięcej dostaw trafia do krajów azjatyckich, w tym głównie do Japonii, Hongkongu (obecnie prowincja chińska) oraz Indii.
Ambicje chińskich eksporterów są jednak wyższe. Chcą oni na drodze bezdewizowej (wymiana towar za towar) zdobyć rynek rosyjski.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Pieczarki