Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Higiena pod kontrolą

2006-00-00 00:00

W uprawie pieczarek największe zagrożenie stanowi zakażenie mikrobiologiczne. Według dr hab. Szymańskiego, najlepszym środkiem zapobiegawczym jest praktyka higieniczna.

Do ok. 1980 r. jedyną metodą pomiaru stanu higienicznego powierzchni w pieczarkarniach było liczenie wyhodowanych kultur mikroorganizmów na płytkach agarowych.

W następnych latach posługiwano się już metodą ATP (adenozyno-trójfosforan), tj. pomiar bioluminescencji. W tym sposobie kontroli wykorzystuje się enzym lucyferazę, który emituje światło w obecności ATP.

Metoda lumenometryczna jest wykorzystywana w codziennym monitorowaniu stanu higieny w systemie jakości HACCP.



Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Pieczarki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem