Jakość pieczarek a warunki przechowywania
Wszyscy wiedzą, jak trudno handluje się pieczarkami. Pieczarki nie lubią dotykania, przeciągu, wstrząsów, bo się poobijają, temperatury powyżej dwóch stopni Celsjusza i sąsiedztwa produktów wydzielających etylen.
Nie znoszą zamkniętego szczelnie opakowania. Jeśli zapewnimy im dobre warunki, można nimi handlować do dziesięciu dni. W przeciwnym razie bardzo szybko stracą wartość handlową.
Można je przewozić z: burakami, endywią, grochem, karczochami, słodką kukurydzą, marchwią, pietruszką, porami, rabarbarem, sałatą, szparagami, szpinakiem i winogronami.
W handlu spotykamy pieczarki zapakowane w skrzynki plastikowe luzem po 3 kg, w opakowania otwarte plastikowe np. po 500 g, opakowania zamknięte plastikowe np. po 250 g.
Wszystkie opakowania muszą być oznakowane. Obok podstawowych danych, takich jak nazwa i adres producenta i/lub wprowadzającego do obrotu, kraju pochodzenia, klasy jakości, wielkości pieczarek, należy podać masę netto opakowania, ponieważ w trakcie przechowywania tracą na wadze.
Krystyna Szymańska
Zobacz więcej: Pieczarki