Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Odkażanie za pomocą temperatury

2006-00-00 00:00

Do odkażania podłoża i pomieszczeń w pieczarkarniach wykorzystuje się wysoką temperaturę. Taki sposób działania, w przypadku fermentacji i pasteryzacji powierzchni, pozwala na przygotowanie podłoża eliminując jednocześnie patogenny i inne szkodniki.

W temperaturze 58-60° C w ciągu 10-12 godzin giną nicienie, roztocza, muchówki oraz grzyby.
Po zakończeniu uprawy, w urządzeniach produkcyjnych grzybów można stosować temperaturę 70° C przez 8-12 godzin. Pozwoli to usunąć zgromadzone w nich czynniki chorobotwórcze i większość szkodników.



Źródło: fresh-market.pl

Zobacz więcej: Pieczarki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem