Plusy i minusy polskiego pieczarkarstwa
Na początku lat dziewięćdziesiątych holenderski Instytut Ekonomiki Rolnictwa (LEI-DLO) w Hadze, na zlecenie Banku (Rabobank) z centralą w Eidhoven, przeprowadził analizę konkurencyjności głównych europejskich i pozaeuropejskich producentów grzybów. 
Zgodnie z teorią amerykańskiego ekonomisty Portera, w badaniach brano pod uwagę nie tylko podstawowe czynniki, tj. koszty produkcji i ceny, ale przede wszystkim poziom infrastruktury technicznej i teleinformatycznej, dostępność rynków zbytu, warunki klimatyczno-geograficzne itp. 
W nawiązaniu do głównych elementów konkurencyjności przygotowano dla ważniejszych krajów zestawienia tabelaryczne 
W przeprowadzonym raporcie, jako najważniejsze, podstawowe czynniki rzutujące na sytuację rynkową grzybów w Polsce wymienia się: dogodne położenie geograficzne (bliskość dużych, chłonnych rynków zbytu – np. Niemcy i Rosja), dostęp do taniej siły roboczej, niski poziom kosztów produkcji. 
Główne deficyty naszego kraju to niewielki kapitał oraz niemożność otrzymania niskoprocentowych kredytów, niezbędnych do prowadzenia nowoczesnej działalności produkcyjno-handlowej. 
Tabela 1
Pozycja sektora produkcyjnego grzybów uprawnych w Polsce pod względem jego międzynarodowej konkurencyjności.
| Czynniki | Mocne strony | Słabe strony | 
| Położenie | Bardzo dogodne w odnie- | |
| Geograficzne | sieniu do głównych rynków | |
| zbytu | ||
| Bardzo duże zmiany temperatury | ||
| Klimat | i wilgotności, wpływające nieko- | |
| rzystnie na plony | ||
| Bardzo niskie koszty produ- | Niska produktywność pracy | |
| Praca | kcji oraz duży zasób niewy- | |
| kwalifikowanej siły roboczej | 
c.d. tabeli 1
| Bardzo niski poziom kapita- | Bardzo wysoki poziom inflacji | |
| łowy potrzebny do produkcji | (ponad 20%) i wysokie oprocen- | |
| Kapitał | (proste metody uprawy) | towanie kredytów bankowych | 
| (pow.40%). Inwestycje kapitało- | ||
| we są kosztowne a otrzymanie | ||
| kredytu preferencyjnego jest | ||
| niezwykle trudne | ||
| Bardzo słabo rozwinięta sieć | ||
| Infrastruktura | dróg. Infrastruktura techniczna | |
| mało nowoczesna, sieć telekomu- | ||
| nikacyjna nie zmodernizowana | ||
| Relatywnie wysoki poziom | Brak wiedzy o kompostowaniu, | |
| środków naukowych zajmu- | zbyt mało dobrze zorganizowa- | |
| Wiedza | jących się produkcją i | nych szkoleń o zróżnicowanych | 
| handlem grzybów upraw- | poziomach a także brak wiedzy | |
| nych. Dobrze zorganizowa- | handlowej | |
| ne doradztwo dla produce- | ||
| ntów grzybów | 
Tabela 2
Porównanie konkurencyjności sektora produkcji grzybów w wybranych krajach, według Rabobank
| Wyszczególnienie | Holandia | Francja | Chiny | Polska | Irlandia | 
| Położenie | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
| Klimat | + + + + | + + + | + + | + + | + + + | 
| Środki produkcji | + + + | + + + + | + + | + + | + + + | 
| Praca | + + | + + + | + + + + | + + + + | + + + | 
| Kapitał | + + + + | + + + | + + + | + | + + + | 
| Infrastruktura | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
| Wiedza | + + + + | + + + + | + + | + + | + + + | 
| Dystrybucja | + + + + | + + + | + + | + + | + + + + | 
| Chłonność rynku | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
| Oddziaływanie | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
| Inne czynniki | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
a/ - do tej grupy czynników zaliczono między innymi: przedsiębiorczość, zdolność do zrzeszania się itp.
Objaśnienia
+ + + + - bardzo wysoki poziom danego czynnika
+ + + - średni poziom 
+ + - niski poziom
+ - bardzo niski poziom
Źródło: fresh-market.pl, International Competitiveness in the Mushroom Sector" , Rabobank 
Zobacz więcej: Pieczarki





