Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Plusy i minusy polskiego pieczarkarstwa

2006-12-08 00:00

Na początku lat dziewięćdziesiątych holenderski Instytut Ekonomiki Rolnictwa (LEI-DLO) w Hadze, na zlecenie Banku (Rabobank) z centralą w Eidhoven, przeprowadził analizę konkurencyjności głównych europejskich i pozaeuropejskich producentów grzybów.

Zgodnie z teorią amerykańskiego ekonomisty Portera, w badaniach brano pod uwagę nie tylko podstawowe czynniki, tj. koszty produkcji i ceny, ale przede wszystkim poziom infrastruktury technicznej i teleinformatycznej, dostępność rynków zbytu, warunki klimatyczno-geograficzne itp.

W nawiązaniu do głównych elementów konkurencyjności przygotowano dla ważniejszych krajów zestawienia tabelaryczne

W przeprowadzonym raporcie, jako najważniejsze, podstawowe czynniki rzutujące na sytuację rynkową grzybów w Polsce wymienia się: dogodne położenie geograficzne (bliskość dużych, chłonnych rynków zbytu – np. Niemcy i Rosja), dostęp do taniej siły roboczej, niski poziom kosztów produkcji.

Główne deficyty naszego kraju to niewielki kapitał oraz niemożność otrzymania niskoprocentowych kredytów, niezbędnych do prowadzenia nowoczesnej działalności produkcyjno-handlowej.

Tabela 1

Pozycja sektora produkcyjnego grzybów uprawnych w Polsce pod względem jego międzynarodowej konkurencyjności.

Czynniki

Mocne strony

Słabe strony

Położenie

Bardzo dogodne w odnie-

 

Geograficzne

sieniu do głównych rynków

 
 

zbytu

 
   

Bardzo duże zmiany temperatury

Klimat

 

i wilgotności, wpływające nieko-

   

rzystnie na plony

 

Bardzo niskie koszty produ-

Niska produktywność pracy

Praca

kcji oraz duży zasób niewy-

 
 

kwalifikowanej siły roboczej

 



c.d. tabeli 1

 

Bardzo niski poziom kapita-

Bardzo wysoki poziom inflacji

 

łowy potrzebny do produkcji

(ponad 20%) i wysokie oprocen-

Kapitał

(proste metody uprawy)

towanie kredytów bankowych

   

(pow.40%). Inwestycje kapitało-

   

we są kosztowne a otrzymanie

   

kredytu preferencyjnego jest

   

niezwykle trudne

   

Bardzo słabo rozwinięta sieć

Infrastruktura

 

dróg. Infrastruktura techniczna

   

mało nowoczesna, sieć telekomu-

   

nikacyjna nie zmodernizowana

 

Relatywnie wysoki poziom

Brak wiedzy o kompostowaniu,

 

środków naukowych zajmu-

zbyt mało dobrze zorganizowa-

Wiedza

jących się produkcją i

nych szkoleń o zróżnicowanych

 

handlem grzybów upraw-

poziomach a także brak wiedzy

 

nych. Dobrze zorganizowa-

handlowej

 

ne doradztwo dla produce-

 
 

ntów grzybów

 


Tabela 2

Porównanie konkurencyjności sektora produkcji grzybów w wybranych krajach, według Rabobank

Wyszczególnienie

Holandia

Francja

Chiny

Polska

Irlandia

Położenie
geograficzne


+ + + +


+ + + +


+


+ + +


+ + +

Klimat

+ + + +

+ + +

+ +

+ +

+ + +

Środki produkcji

+ + +

+ + + +

+ +

+ +

+ + +

Praca

+ +

+ + +

+ + + +

+ + + +

+ + +

Kapitał

+ + + +

+ + +

+ + +

+

+ + +

Infrastruktura
techniczna


+ + + +


+ + + +


+ +


+ +


+ + +

Wiedza

+ + + +

+ + + +

+ +

+ +

+ + +

Dystrybucja

+ + + +

+ + +

+ +

+ +

+ + + +

Chłonność rynku
krajowego


+ + +


+ + + +


+ +


+ +


+

Oddziaływanie
ośrodków władzy
na produkcję grzybów


+ + +


+ +


+ +


+ +


+ + +

Inne czynniki
para-ekonom.a/


+ + +


+ + +


+ +


+ + +


+ + +

a/ - do tej grupy czynników zaliczono między innymi: przedsiębiorczość, zdolność do zrzeszania się itp.
Objaśnienia

+ + + + - bardzo wysoki poziom danego czynnika
+ + + - średni poziom
+ + - niski poziom
+ - bardzo niski poziom



Źródło: fresh-market.pl, International Competitiveness in the Mushroom Sector" , Rabobank

Zobacz więcej: Pieczarki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem