Plusy i minusy polskiego pieczarkarstwa
Na początku lat dziewięćdziesiątych holenderski Instytut Ekonomiki Rolnictwa (LEI-DLO) w Hadze, na zlecenie Banku (Rabobank) z centralą w Eidhoven, przeprowadził analizę konkurencyjności głównych europejskich i pozaeuropejskich producentów grzybów.
Zgodnie z teorią amerykańskiego ekonomisty Portera, w badaniach brano pod uwagę nie tylko podstawowe czynniki, tj. koszty produkcji i ceny, ale przede wszystkim poziom infrastruktury technicznej i teleinformatycznej, dostępność rynków zbytu, warunki klimatyczno-geograficzne itp.
W nawiązaniu do głównych elementów konkurencyjności przygotowano dla ważniejszych krajów zestawienia tabelaryczne
W przeprowadzonym raporcie, jako najważniejsze, podstawowe czynniki rzutujące na sytuację rynkową grzybów w Polsce wymienia się: dogodne położenie geograficzne (bliskość dużych, chłonnych rynków zbytu – np. Niemcy i Rosja), dostęp do taniej siły roboczej, niski poziom kosztów produkcji.
Główne deficyty naszego kraju to niewielki kapitał oraz niemożność otrzymania niskoprocentowych kredytów, niezbędnych do prowadzenia nowoczesnej działalności produkcyjno-handlowej.
Tabela 1
Pozycja sektora produkcyjnego grzybów uprawnych w Polsce pod względem jego międzynarodowej konkurencyjności.
Czynniki |
Mocne strony |
Słabe strony |
Położenie |
Bardzo dogodne w odnie- |
|
Geograficzne |
sieniu do głównych rynków |
|
zbytu |
||
Bardzo duże zmiany temperatury | ||
Klimat |
i wilgotności, wpływające nieko- | |
rzystnie na plony | ||
Bardzo niskie koszty produ- |
Niska produktywność pracy | |
Praca |
kcji oraz duży zasób niewy- |
|
kwalifikowanej siły roboczej |
c.d. tabeli 1
Bardzo niski poziom kapita- |
Bardzo wysoki poziom inflacji | |
łowy potrzebny do produkcji |
(ponad 20%) i wysokie oprocen- | |
Kapitał |
(proste metody uprawy) |
towanie kredytów bankowych |
(pow.40%). Inwestycje kapitało- | ||
we są kosztowne a otrzymanie | ||
kredytu preferencyjnego jest | ||
niezwykle trudne | ||
Bardzo słabo rozwinięta sieć | ||
Infrastruktura |
dróg. Infrastruktura techniczna | |
mało nowoczesna, sieć telekomu- | ||
nikacyjna nie zmodernizowana | ||
Relatywnie wysoki poziom |
Brak wiedzy o kompostowaniu, | |
środków naukowych zajmu- |
zbyt mało dobrze zorganizowa- | |
Wiedza |
jących się produkcją i |
nych szkoleń o zróżnicowanych |
handlem grzybów upraw- |
poziomach a także brak wiedzy | |
nych. Dobrze zorganizowa- |
handlowej | |
ne doradztwo dla produce- |
||
ntów grzybów |
Tabela 2
Porównanie konkurencyjności sektora produkcji grzybów w wybranych krajach, według Rabobank
Wyszczególnienie |
Holandia |
Francja |
Chiny |
Polska |
Irlandia |
Położenie |
|
|
|
|
|
Klimat |
+ + + + |
+ + + |
+ + |
+ + |
+ + + |
Środki produkcji |
+ + + |
+ + + + |
+ + |
+ + |
+ + + |
Praca |
+ + |
+ + + |
+ + + + |
+ + + + |
+ + + |
Kapitał |
+ + + + |
+ + + |
+ + + |
+ |
+ + + |
Infrastruktura |
|
|
|
|
|
Wiedza |
+ + + + |
+ + + + |
+ + |
+ + |
+ + + |
Dystrybucja |
+ + + + |
+ + + |
+ + |
+ + |
+ + + + |
Chłonność rynku |
|
|
|
|
|
Oddziaływanie |
|
|
|
|
|
Inne czynniki |
|
|
|
|
|
a/ - do tej grupy czynników zaliczono między innymi: przedsiębiorczość, zdolność do zrzeszania się itp.
Objaśnienia
+ + + + - bardzo wysoki poziom danego czynnika
+ + + - średni poziom
+ + - niski poziom
+ - bardzo niski poziom
Źródło: fresh-market.pl, International Competitiveness in the Mushroom Sector" , Rabobank
Zobacz więcej: Pieczarki?preview=1