Inflacja rośnie z podowu drogiej żywności
Ceny towarów i usług kupowanych przez Polaków były w marcu o 4,3 proc. wyższe niż przed rokiem. To najwyższy wzrost od września 2008 r. W styczniu i lutym inflacja wynosiła 3,6 proc. - informuje portal rp.pl
Dane GUS zaskoczyły analityków. Większość z nich liczyła, że tempo wzrostu cen nie przekroczy 4 proc. – Wyższe, niż oczekiwano, okazały się ceny żywności. Sam cukier podniósł inflację o 0,2 pkt proc.
Głównym powodem przyśpieszenia inflacji jest wzrost cen żywności: od lutego o 2,1 proc. Do wzrostu inflacji w marcu przyczynił się też słaby złoty, który wzmocnił efekt drogiej ropy i przełożył się na podwyżki cen paliw. W skali roku ich ceny wzrosły o prawie 14 proc. Osłabienie złotego przełożyło się także na kilkuprocentowe podwyżki cen odzieży i obuwia. Te towary drożały także ze względu na wprowadzanie do sprzedaży nowych kolekcji.
Czytaj więcej
Źródło: rp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl