Kontrole żywności w Zachodniopomorskim
2013-01-17 10:29
Większość kar finansowych dotyczy przetwórstwa mięsnęgo i niezgodnych z prawdą informacji na opakowaniach.
Inspekcja również bada produkty pochodzące od polskich producentów oraz importowane. Kontrole towarów sprowadzanych do kraju odbywają się m.in. w portach: w Szczecinie i Świnoujściu. W 2012 r. najczęściej kontrolowane były ryby mrożone pochodzące z m.in. Chin, Chile, Wietnamu, Rosji, Tanzanii i Nowej Zelandii. Inspekcja kontrolowała też m.in. wina z Argentyny, przetwory owocowe z Turcji, kawę z Laosu, żyto z Rosji, hibiskus z Nigerii czy czosnek z Chin.
Oprócz kar finansowych, Inspekcja wydaje także decyzje nakazujące znakowanie lub zakazujące wprowadzania produktu do obrotu.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Eksportujesz żywność do USA?
2012-12-14 10:48
Każdy amerykański lub zagraniczny zakład żywnościowy musi odnowić rejestrację w Food and Drug Administration przed 31 grudnia 2012 r.
czytaj dalej
Ekologiczna żywność bez GMO oznaczona
2012-12-12 09:42
W produkcji ekologicznej nie wolno wykorzystywać GMO. Zgodnie z rozporządzeniem unijnym z 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych niedozwolone jest też stosowanie produktów GMO.
czytaj dalej
Coraz droższa żywność w Polsce
2012-11-08 08:38
Wg informacji agendy ONZ ds. żywności i rolnictwa – FAO, ceny żywności spadły w stosunku do kwietnia 2012 r. o 4%, tymczasem w Polsce żywność jest coraz droższa.
czytaj dalej



