Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Coraz droższa żywność w Polsce

2012-11-08 08:38

Raportu FAO mówi o taniejącej żywności na świecie. Najwyższe miesięczne spadki cen odnotowano w sektorze produktów mlecznych (12%), cukru (9%) oraz tłuszczów (6,8%). Jako przyczyny tych zmian FAO wskazał m.in. wzrost produkcji w Brazylii, poprawa prognoz globalnej podaży i umocnienie się amerykańskiego dolara.

Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej, inflacja w sektorze żywności i napojów bezalkoholowych wyniosła 0,4%, w kwietniu natomiast 0,2%. Wzrost cen dotyczy szczególnie produktów mięsnych oraz mleczarskich – pisze serwis agror.pl.

Drożejące ceny żywności powodują, że Polacy coraz bardziej kontrolują swoje wydatki i coraz częściej sięgają po korzystne cenowo produkty konserwowe. Maja one również tą zaletę, że poleżą dłużej - komentuje Jolanta Skowrońska, product manager pasztetu Leppszy.

IERiGŻ informował w maju o spodziewanym wzroście cen żywności w grudniu 2012 r. na poziomie 3-4% w porównaniu do grudnia ubiegłego roku. Na prognozę wpłynął planowany wzrost popytu, wynikający m.in. z organizacji EURO2012, niepewna pozycja polskiej waluty i spadek tempa wzrostu gospodarki światowej. IERiGŻ założył jednak też spadek popytu wewnętrznego w IV kwartale b.r., więc zahamowanie inflacji również jest prawdopodobne – dowiadujemy się z serwisu agror.pl.

Słowa kluczowe: żywność, ceny żywności, FAO, raport
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE