Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Mięso pochodzenia irlandzkiego jednak skażone

2008-12-18 00:00

Jak donosi portal Wiadomości Rolnicze Polska, kontrole Inspekcji Weterynaryjnej wykazały, że na 9 pobranych próbek zatrzymanego mięsa pochodzenia irlandzkiego, w dwóch znaleziono niebezpieczne dioksyny. Próbki te pochodzą z zakładów w woj. łódzkim i mazowieckim.

Pierwsza próbka z zakładu w woj. łódzkim przekroczyła poziom 1,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn i wyniosła 9,59 pg/g tłuszczu oraz przekroczyła 1,5 pg/g tłuszczu dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli i wniosła 10,1 pg/g tłuszczu.

Druga próba z woj. mazowieckiego przekroczyła poziom 1,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn i wyniosła 407,57 pg/g tłuszczu oraz przekroczyła 1,5 pg/g tłuszczu. Oznacza to, że dopuszczalny poziom został przekroczony 400-krtonie.

Przeczytaj więcej na ten temat w Wiadomościach Rolniczych Polska

Źródło: www.wrp.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem