Nowy gracz na rynku przetwórstwa
- Wejście KSC S.A. w przetwórstwo owocowo-warzywne związane jest z realizacją strategii spółki zakładającej dywersyfikację działalności oraz przygotowanie się do liberalizacji rynku cukru w UE. Podstawą do podjęcia decyzji o zakupie przez zakładu we Włocławku była diagnoza wskazująca na potencjał regionu włocławskiego jako optymalnej lokalizacji odbioru i zwielokrotnienia strumienia surowca takiego jak pomidor, ogórek czy marchew. Kluczowy jest też fakt pozyskania przez KSC S.A. kompletnego, sprawnego zakładu przemysłowego z tradycjami, 60 letnim doświadczeniem oraz fachową kadrą - czytamy w komunikacie.
Spółka informuje, że w perspektywie 5 lat planuje stać się istotnym uczestnikiem rynku przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce. Po sfinalizowaniu transakcji zakład we Włocławku będzie produkował półprodukty (kanał B2B) oraz produkty gotowe pod markami innych producentów lub markami własnymi sieci handlowych (kanał B2C). Spółka planuje też uruchomienie nowej marki dla produktów przeznaczonych dla konsumenta indywidualnego.
Ukraińskie przetwórnie rozpoczęły skup moreli
Przetwórnie biorą już agrest
czytaj dalej