Nowy klaster na podkarpaciu
Jak poinformował Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia” - inicjatora powstania klastra, do stowarzyszenia przystąpiło dotychczas 20 przedsiębiorców i instytucji.
- Przede wszystkim zależy nam na promowaniu żywności tradycyjnej, produkowanej przez członków klastra. Pomysłów jak to robić mamy dużo - m.in. różnego rodzaju wydawnictwa czy akcje informacyjne. Chcemy także dystrybuować nasze produkty z logo klastra - dodał. Staszewski.
Klaster to geograficzne skupisko firm danej branży. Przedsiębiorstwa te konkurują, ale równocześnie, w pewnych obszarach, współpracują, dzięki czemu osiągają korzyści. Jednym z najsłynniejszych przykładów klastrów jest Dolina Krzemowa w USA.
Dwa lata ekologicznego klastra na wschodzie
Klaster Owocowo-Warzywny nie ma pieniędzy na promocję
- Programy unijne są czasem uruchamiane na najbardziej wydumane czytaj dalej