Hiszpania - eksport owoców i warzyw w 2013
Wolumen hiszpańskiego eksportu warzyw w 2013 roku wyniósł 4,7 mln ton, a jego wartość ponad 4,3 mld euro. Eksport owoców od stycznia do grudnia 2013 roku wyniósł 7,2 mln ton, a jego wartość osiągnęła 6,3 mld euro.
W stosunku do eksportu w roku 2012 wolumen wysłanych za granicę warzyw wzrósł o 10 procent, a ich wartość wzrosła o 11 procent. Natomiast wolumen eksportowanych owoców był większy o 5 procent, a ich wartość wzrosła o 11 procent.
W ujęciu ilościowym najwięcej spośród warzyw wyeksportowano w omawianym okresie pomidorów – nieco ponad 1 mln ton. Na kolejnych miejscach uplasowały się: sałata, papryka i ogórki. Jeżeli chodzi o największy wzrost sprzedaży za granicę poszczególnych warzyw, to liderem w omawianym okresie była fasola, której wyeksportowano o 50 procent więcej niż rok wcześniej. O 40 procent wzrósł eksport dyni, a o 25 procent endywii i cykorii. Największy spadek w eksporcie w aspekcie ilościowym zanotowano w przypadku kukurydzy – o 6 procent i ziemniaków – o 4 procent. jak widać spadki w eksporcie warzyw były nieliczne niewielki.
W ujęciu wartościowym najwięcej wśród warzyw przyniósł, w roku 2013, eksport pomidorów – 988 mln euro. Na kolejnych miejscach uplasowały się: papryka z kwotą 719 mln euro oraz sałata z kwotą 568 mln euro. Największy przyrost w stosunku do 2012 roku zanotowano w przypadku dyni i cebuli (po 43 procent) i szpinaku (o 40 procent), a spadki dotknęły kukurydzy (o blisko 11 procent) i sałaty (3,5 procent).
Największy eksport w 2013 roku w segmencie hiszpańskich owoców to pomarańcze, z wolumenem 1,8 mln ton. Kolejne zaś to: mandarynki (1,6 mln ton), arbuzy i cytryny (po 0,5 mln ton). Największy wzrost eksportu wśród owoców, w relacji rok do roku, dotyczył owoców kaki (o 62 procent) i moreli (o 47 procent), a także malin (o 26 procent).
W ujęciu ilościowym wiele owoców wykazało spadek eksportu w stosunku do roku 2012. Największe spadki dotknęły: porzeczek (o 51 procent), jeżyn i śliwek (po 32 procent), mango (o 22 procent), ananasów (o 17 procent) oraz kiwi (14,5 procent).
W ujęciu wartościowym największy eksport w śród owoców to mandarynki, z kwotą 1,3 mld euro oraz pomarańcze z kwotą 1,1 mld euro. największy przyrost wartości eksportu w relacji rok do roku dotyczył zaś: owoców kaki (o 64 procent), żurawiny i fig (po 32 procent), malin (o 31 procent) oraz arbuzów (o 27 procent). Spadek w wartości eksportu dotknął w omawianym okresie następujących owoców: porzeczek (o 41 procent), śliwek (o niemal 15 procent) i truskawek (o 10,5 procent).
eksport w ujęciu ilościowym [tony]
2 013 | 2012 | 2012=100 | |
Buraki i boćwina | 2 779 | 2 364 | 118 |
Czosnek | 98 467 | 81 541 | 121 |
Karczochy | 14 078 | 12 005 | 117 |
Seler | 87 695 | 75 057 | 117 |
Bakłażany | 134 145 | 130 212 | 103 |
Cukinia | 279 549 | 265 801 | 105 |
Dynia | 22 852 | 16 340 | 140 |
Cebula | 287 357 | 252 071 | 114 |
Kapusta | 365 878 | 335 983 | 109 |
Endywia i cykoria | 59 187 | 47 513 | 125 |
Szparagi | 15 973 | 14 704 | 109 |
Szpinak | 26 649 | 24 887 | 107 |
Groch | 4 550 | 3 927 | 116 |
Fasola | 20 475 | 13 682 | 150 |
Sałata | 679 826 | 640 240 | 106 |
Kukurydza słodka | 13 818 | 14 690 | 94 |
Ziemniaki | 239 545 | 249 531 | 96 |
Ogórki | 544 980 | 490 488 | 111 |
Papryka | 564 254 | 503 579 | 112 |
Pory | 21 627 | 12 682 | 171 |
Pomidory | 1 003 772 | 901 647 | 111 |
Marchew i rzepa | 98 030 | 77 111 | 127 |
Pozostałe | 93 853 | 73 803 | 127 |
Warzywa razem | 4 679 339 | 4 239 858 | 110 |
Awokado | 63 496 | 59 924 | 106 |
Morele | 61 763 | 42 137 | 147 |
Żurawina | 14 724 | 12 711 | 116 |
Kaki | 400 842 | 247 530 | 162 |
Czerwśnie i wiśnie | 26 394 | 25 971 | 102 |
Śliwki | 71 652 | 105 294 | 68 |
Maliny | 17 367 | 13 810 | 126 |
Truskawki | 266 408 | 285 169 | 93 |
Porzeczki | 464 | 950 | 49 |
Figi | 2 869 | 2 372 | 121 |
Kiwi | 13 513 | 15 822 | 85 |
Cytryny | 537 830 | 559 671 | 96 |
Mandarynki | 1 567 849 | 1 670 513 | 94 |
Mango i guawa | 19 281 | 24 650 | 78 |
Jabłka | 91 164 | 100 173 | 91 |
Brzoskwinie | 342 055 | 282 250 | 121 |
Melony | 410 534 | 431 732 | 95 |
Jeżyny | 1 626 | 2 408 | 68 |
Pomarańcze | 1 810 993 | 1 627 042 | 111 |
Nektaryny | 406 908 | 354 073 | 115 |
Inne cytrusy | 2 325 | 2 337 | 99 |
Gruszka | 110 773 | 114 335 | 97 |
Ananasy | 20 876 | 25 181 | 83 |
Banany | 76 214 | 68 483 | 111 |
Pomelo | 54 893 | 47 223 | 116 |
Arbuzy | 542 244 | 508 229 | 107 |
Winogrona stołowe | 140 439 | 128 075 | 110 |
Pozostałe | 108 970 | 114 565 | 95 |
Owoce razem | 7 184 466 | 6 872 630 | 105 |
RAZEM | 11 863 805 | 11 112 488 | 107 |
eksport w ujęciu wartościowym [euro]
2 013 | 2 012 | 2012=100 | |
Buraki i boćwina | 2 278 470 | 1 909 132 | 119 |
Czosnek | 153 482 700 | 142 141 973 | 108 |
Karczochy | 17 131 019 | 15 716 956 | 109 |
Seler | 56 559 734 | 50 056 323 | 113 |
Bakłażany | 137 432 357 | 116 244 142 | 118 |
Cukinia | 256 185 320 | 237 435 802 | 108 |
Dynia | 22 255 153 | 15 524 851 | 143 |
Cebula | 109 902 013 | 76 727 021 | 143 |
Kapusta | 376 178 452 | 322 128 238 | 117 |
Endywia i cykoria | 51 581 909 | 42 609 524 | 121 |
Szparagi | 41 314 748 | 35 859 212 | 115 |
Szpinak | 35 268 290 | 25 201 671 | 140 |
Groch | 6 054 830 | 4 907 546 | 123 |
Fasola | 31 496 137 | 25 377 193 | 124 |
Sałata | 567 937 459 | 588 641 308 | 96 |
Kukurydza słodka | 12 589 888 | 14 111 350 | 89 |
Ziemniaki | 97 419 724 | 79 481 473 | 123 |
Ogórki | 464 342 047 | 430 008 263 | 108 |
Papryka | 718 796 369 | 605 698 433 | 119 |
Pory | 25 834 718 | 18 649 388 | 139 |
Pomidory | 988 488 802 | 924 866 403 | 107 |
Marchew i rzepa | 50 351 677 | 40 088 989 | 126 |
Pozostałe | 108 818 481 | 91 322 198 | 119 |
Warzywa razem | 4 331 700 297 | 3 904 707 389 | 111 |
Awokado | 115 709 894 | 105 396 578 | 110 |
Morele | 92 481 400 | 54 368 414 | 170 |
Żurawina | 111 310 420 | 84 545 928 | 132 |
Kaki | 404 129 260 | 246 580 519 | 164 |
Czerwśnie i wiśnie | 60 613 308 | 64 440 175 | 94 |
Śliwki | 85 207 369 | 100 083 453 | 85 |
Maliny | 146 436 137 | 111 559 297 | 131 |
Truskawki | 466 668 652 | 521 670 824 | 89 |
Porzeczki | 698 218 | 1 187 777 | 59 |
Figi | 4 890 169 | 3 717 708 | 132 |
Kiwi | 14 454 696 | 14 503 711 | 100 |
Cytryny | 466 598 259 | 386 072 833 | 121 |
Mandarynki | 1 283 079 659 | 1 297 988 247 | 99 |
Mango i guawa | 33 127 303 | 32 548 384 | 102 |
Jabłka | 70 312 169 | 69 614 321 | 101 |
Brzoskwinie | 331 049 296 | 289 197 874 | 114 |
Melony | 290 564 656 | 259 892 703 | 112 |
Jeżyny | 7 413 417 | 7 851 138 | 94 |
Pomarańcze | 1 106 189 011 | 999 964 014 | 111 |
Nektaryny | 429 490 258 | 350 766 811 | 122 |
Inne cytrusy | 3 336 485 | 2 636 673 | 127 |
Gruszka | 85 761 371 | 86 495 619 | 99 |
Ananasy | 17 147 364 | 17 497 259 | 98 |
Banany | 57 717 682 | 46 745 473 | 123 |
Pomelo | 39 097 272 | 31 741 453 | 123 |
Arbuzy | 265 443 043 | 208 251 863 | 127 |
Winogrona stołowe | 238 079 691 | 211 326 463 | 113 |
Pozostałe | 124 264 714 | 130 488 724 | 95 |
Owoce razem | 6 351 271 173 | 5 737 134 236 | 111 |
RAZEM | 10 682 971 470 | 9 641 841 625 | 111 |
Zobacz więcej: Arbuzy
Hiszpania – coraz mniejsze uprawy ziemniaka
Hiszpania: wzrost eksportu cytryn do UE
czytaj dalej
Hiszpania: wzrost eksportu do krajów po za UE
czytaj dalej
O 30 proc wzrósł eksport arbuzów z Hiszpanii
Hiszpanie zwiększyli eksport owoców i warzyw
Hiszpania : eksport cytryny niższy jak rok temu
czytaj dalej