Hiszpania: wzrost eksportu cytryn do UE
Tegoroczna kampania cytrynowa w Hiszpania jak dotąd uznana została za bardzo korzystną. Do tej pory wielkość eksportu tych owoców do krajów Unii Europejskiej wzrosła względem ubiegłego sezonu o ponad dwadzieścia procent, a i kolejne miesiąca zapowiadają się na bardzo udane.
W przypadku cytryn odmiany Fino (cytryna o cienkiej skórce i wysokiej kwasowości), od września do grudnia 2013 roku na rynek trafiło 292.386 ton tych owoców – o 54.040 tys. więcej jak w analogicznym okresie roku poprzedniego (238.346 tys. ton).
Najwięcej cytryn Fino wyeksportowano na rynek Unii Europejskiej, który wciąż pozostaje największym odbiorcą hiszpańskich cytrusów. W ciągu pierwszych czterech miesięcy tego sezonu eksport cytryn Fino do UE wyniósł łącznie 185.141 ton – o 23 proc. więcej niż w roku ubiegłym. 45.600 ton cytryn trafiło na rynek krajowy, a 6.828 ton na inne rynki.
Wzrost eksportu jest wynikiem rosnącego popytu na cytryny, przy jednoczesnym krótkim sezonie na te cytrusy w Argentynie. Dużym konkurentem dla Hiszpanii jest Turcja jednak tamtejszy eksport koncentruje się na Rosji, Ukrainie oraz Arabii Saudyjskiej. Sezon na cytryny w Turcji niebawem się kończy (pod koniec lutego) i istnieje prawdopodobieństwo że popyt na cytryny z Hiszpanii jeszcze wzrośnie.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
O 15 proc. wzrośnie produkcja cytryn w Europie
Stabilny rynek cytrusów
czytaj dalej
Argentyna: mniejsze zbiory cytryn
czytaj dalej
Niemcy: sieci przed świętami promowały cytrusy
czytaj dalej
Włochy: korzystne prognozy zbiorów cytrusów
czytaj dalej
Import cytryn do Polski w III kw. 2013 roku
czytaj dalej