Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Jak wybrać arbuz?

2013-08-08 09:34

Arbuzy sprzedawane w całości w pierwszej kolejności należy dokładnie obejrzeć. Sprawdźmy, czy nie ma wgnieceń. Świeży arbuz będzie ciemnozielony, twardy i jędrny na całej długości, bez uszkodzeń.

Zrób test dźwięku. Jeśli arbuz jest dojrzały, po stuknięciu w niego palcami usłyszysz „dudniący” dźwięk, niczym z bębenka.

Idealny arbuz powinien być dość ciężki, ponieważ składa się głównie z wody. Zbyt lekkie owoce odłóż, bo mogą okazać się niedojrzałe.

Obejrzyj miejsce, gdzie arbuz łączył się z łodygą. Plamka powinna być w kolorze żółtym. Biała oznacza, że arbuz jeszcze nie dojrzał.

Jeżeli arbuz jest przekrojony, zwróć uwagę na jego kolor. Im bardziej intensywna barwa, tym większą będziesz mieć pewność, że owoc zawiera cenny likopen.

W przypadku przekrojonych arbuzów upewnij się, czy pestki są czarne. Miąższ nie powinien być też suchy. Wybieraj egzemplarze soczyste i wyglądające okazale.

Słowa kluczowe: arbuz, jakość
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE