Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Źródło:
www.fresh-market.pl
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
- nazwa i adres pakującego i / lub wysyłającego
- nazwa produktu, jeśli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz
- kraj pochodzenia
- klasa jakości
Informacje dotyczące nazwy odmiany lub typu handlowego, wielkości, masy netto, liczby sztuk i innych jest uzależnione od wymagań poszczególnych norm.
Przepisy zezwalają zastąpić informacje identyfikujące producenta na: - kod pakującego i / lub wysyłającego poprzedzony oznaczeniem ”pakujący i / lub wysyłający” lub odpowiednim skrótem - dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań detalicznych zamkniętych
- nazwa i adres sprzedającego z siedziba we Wspólnocie, poprzedzona oznaczeniem „zapakowane dla” lub równoznacznym oznaczeniem – wyłącznie dla opakowań detalicznych zamkniętych. W tym przypadku etykieta musi również zawierać kod przedstawiający pakującego i / lub wysyłającego.
Sprzedający bardzo często nie etykietują opakowań. Czasami producenci etykietują kartony nieczytelnie lub informacje są niepełne. Przepisy jednoznacznie precyzują, że informacje należy napisać w jednym polu widzenia, a etykieta ma być na trwale przymocowana do opakowania. Najtrudniej zaetykietować worki raszlowe, producenci często stosują przywieszki, wszywki lub kartki wewnątrz worka. Przyklejanie etykiet samoprzylepnych w tym przypadku mija się z celem, bo odklejają się.
Opakowania zbiorcze zawierające opakowania detaliczne
Wymagania dotyczące znakowania zawarte w normach wspólnotowych dopuszczają brak oznakowania opakowań zbiorczych, w przypadku kiedy zawierają one opakowania detaliczne dobrze widoczne z zewnątrz i oznakowane w sposób zgodny z przepisami wspólnotowymi.
Jeśli opakowania takie znajdują się na paletach, to z dwóch stron należy umieścić widoczną etykietę zbiorczą i podać informacje zgodnie ze standardem.
Jak znakujemy owoce i warzywa transportowane luzem?
W przypadku owoców i warzyw transportowanych luzem tzn. ładowanych bezpośrednio na TIR (np. arbuzy), informacje wymagane w normach muszą być podane w dokumentach umieszczonych wewnątrz środka transportu.
Jak znakujemy opakowania detaliczne?
W przypadku produktów pakowanych w opakowania detaliczne, oprócz informacji wymaganych w normach, należy podać również masę netto lub ilość sztuk – chyba, że ilość sztuk jest widoczna i policzalna.
Czasami sklepy stosują określenie "eksponować do…" – jest to informacja dodatkowa dla pracowników stoisk w marketach, podająca do kiedy mogą sprzedawać dany produkt. Może to sugerować, że świeże owoce i warzywa mają termin przydatności lub termin zgodności z normą. Trzeba wyraźnie powiedzieć, że owoce i warzywa są zgodne z normą jakości handlowej, gdy ją spełniają, a jak długo, to zależy od wielu czynników.
Podstawowy czynnik to odpowiednia temperatura przechowywania i transportu. Często temperatura w trakcie ekspozycji w sklepie jest zbyt wysoka. Bywa, że pomidory przewożone są w zbyt niskiej temperaturze (optymalna to 8–15 stopni C. – zależy od stopnia dojrzałości), robią się wtedy szkliste i po wystawieniu na sklep do wyższej temperatury bardzo szybko się psują.
Drugim czynnikiem jest wrażliwość na etylen. Często produkty produkujące etylen np. dojrzałe pomidory, przewożone są razem z wrażliwymi, np. sałaty. Jakość sałaty wtedy bardzo szybko się pogarsza.
Następnie sposób prezentacji. Jeśli pozwalamy klientom wybierać i pakować pomidory samodzielnie, to nie oczekujmy, że następnego dnia będzie można nimi jeszcze handlować.
Najlepszy sposób prezentacji to opakowania detaliczne: siatki, tacki lub obsługa pakująca towar prezentowany luzem.
Jak znakujemy produkty przeznaczone do przetwórstwa?
Produkty przeznaczone do przetwórstwa nie podlegają wymogom norm handlowych. Opakowania owoców i warzyw przeznaczonych do przetwórstwa muszą być oznakowane słowami “przeznaczone do przetwórstwa” lub równorzędnym określeniem.
Jak znakujemy opakowania detaliczne zawierające mieszanki różnych owoców i warzyw?
Opakowania detaliczne świeżych owoców i warzyw o masie równej lub mniejszej niż 3 kg mogą zawierać mieszanki różnych rodzajów owoców i warzyw. Produkty takie muszą być jednakowej jakości zgodnie z odpowiednią normą jakości, opakowania muszą być odpowiednio oznakowane, a mieszanka nie może wprowadzać w błąd konsumenta.
Jak znakujemy produkty sprzedawane luzem w sklepie?
Detalista prezentuje towar przeznaczony do sprzedaży wraz z etykietą zawierającą: informacje o odmianie (jeśli to jest wymagane w normie), pochodzenie produktu i klasę jakości.
Zobacz więcej: Aronia
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem