Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Fresh-market.pl to najbardziej aktualne na rynku ceny owoców i warzyw

Wykup abonament

Globalny rynek awokado

Rynek awokado w Europie bardzo się zmienił. Chociaż latem jest zwykle ciszej, w tym roku tak nie jest, a to z powodu braku owoców. Brak awokado na rynku europejskim jest konsekwencją sytuacji w Stanach Zjednoczonych. Ze względu na korzystne ceny większość owoców z Peru i Meksyku trafia do USA, a nie do Europy. Obecnie Peru, Meksyk i Republika Południowej Afryki to kraje, które są w fazie produkcji awokado. Kolumbia również produkuje, ale ma mniejsze ilości, które są przeznaczone głównie na rynek krajowy i Europę. Produkcja w Chile ma pojawić się za miesiąc.

Peru: niższa produkcja niż w ubiegłym roku
Peru jest obecnie największym eksporterem awokado w Ameryce Południowej, mimo że wielkość zbiorów w tym kraju jest mniejsza niż w ubiegłym roku. Całkowita produkcja spadła z 351.000 ton do 305.000 ton. Wynika to głównie z rekordowych wyników osiągniętych w 2018 r. oraz faktu, że drzewa awokado jeśli przyniosą więcej w jednym roku, to w następnym roku urodzą mniej. 27-30 procent produkcji jest przeznaczone na eksport do Stanów Zjednoczonych, a 55-57 procent do Europy, 9 procent do Azji, a reszta do Ameryki Południowej i Kanady. Zbiory w Peru trwają do końca września/początku października. Ważnym wydarzeniem w uprawie awokado w Peru jest przedłużenie sezonu dzięki nowym technologiom i nowym plantacjom na północy kraju. Dzięki tym nowym obszarom sezon rozpoczął się w tym roku o miesiąc wcześniej.

Meksyk: Rekordowe ceny awokado
W zeszłym tygodniu cena meksykańskich awokado wynosiła 650 pesos (33,80 USD) za 10 kilogramów i była to rekordowa cena. Ten wzrost cen jest spowodowany niższą wydajnością awokado, co podbijało ceny od końca kwietnia. Pod koniec lipca oczekuje się, że podaż i popyt ponownie znajdą się w równowadze. Stowarzyszenie Producentów Awokado w Meksyku oczekuje, że ponad 1 milion ton awokado zostanie wywiezione do USA w sezonie 2019/2020; wzrost o 5,23 procent w porównaniu z poprzednią kampanią. 188.513 ton awokado będzie dostępnych na eksport na inne rynki.

Chile: Jeszcze nie w produkcji
Za dwa do czterech tygodni rozpocznie się sezon chilijski awokado. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że kraj skupi się najpierw na eksporcie awokado do Stanów Zjednoczonych. Wynika to z korzystnych cen tamtejszym rynku. Po tym rozpocznie się eksport do Europy.

Kenia: eksport awokado wzmocniony umową handlową z Chinami.
Produkcja awokado w Kenii została ograniczona przez pogodę. Ma to głównie wpływ na odmianę Fuerte. To był najgorszy sezon dla tej odmiany. Perspektywa jest taka, że ​​w następnym sezonie wszystko pójdzie lepiej. W przypadku danego przedsiębiorcy eksport awokado spadł o 20 procent.

Najważniejszym wydarzeniem na kenijskich rynku eksportowym awokado jest przyszła umowa handlowa z Chinami. Jak tylko ta umowa będzie w pełni aktywna, oczekuje się, że 40 procent awokado trafi na rynek chiński. Obecnie kenijskie awokado przeznaczone są głównie dla Europy i Stanów Zjednoczonych.

W 2017 r. Kenia pokrywała 38,9 procent całkowitego eksportu awokado w Afryce i 1,3 procent światowego handlu owocami.

Republika Południowej Afryki: dostawca na rynek europejski
Południowoafrykańscy producenci awokado musieli zmniejszyć swoje szacunki produkcji do 14,5 miliona 4-kilogramowych pudeł. To o milion mniej niż pierwotnie oczekiwano i o 30 procent mniej niż w ubiegłorocznych rekordowych zbiorach. Ceny są dobre; około 14-15 EUR/4 kg dla odmiany Hass. Najważniejszym celem południowoafrykańskich awokado jest Europa. Obecnie niektórzy nabywcy chcą przywieźć awokado z Republiki Południowej Afryki, co jest bardzo nietypowe na czas roku. Ceny są wysokie ze względu na sytuację na rynku światowym. Dobre ceny na awokado południowoafrykańskie na rynku europejskim prawdopodobnie pozostaną stabilne aż do rozpoczęcia sezonu w Chile, a następnie w Hiszpanii i Izraelu.

Holandia: rynek awokado zmienił się całkowicie przez półtora miesiąca
Chociaż rynek awokado jest zazwyczaj nieco wolniejszy latem, w tym roku tak nie jest. Holenderscy importerzy twierdzą, że rynek całkowicie się zmienił przez półtora miesiąca. Głównym powodem jest to, że Meksyk dostarcza mniej awokado niż się spodziewano, a Stany Zjednoczone przyciągają wielu handlowców dzięki swoim dobrym cenom. Prawie całe meksykańskie awokado idzie teraz bezpośrednio do Stanów Zjednoczonych. Pozostaje produkcja z Peru, Kolumbii i RPA, uzupełniona niewielkimi przesyłkami z Kenii, ale Kolumbia jest poza sezonem, a RPA ma również mniejszą produkcję. W maju nastąpił duży spadek cen w Europie, więc handlowcy byli nieco ostrożni jeśli chodzi o planowane wolumeny. W międzyczasie okazało się, że nie ma wystarczającej ilości awokado, aby zaspokoić popyt. Importerzy oczekują, że sytuacja ta utrzyma się do połowy sierpnia, kiedy do produkcji wejdzie więcej krajów.

Belgia: Awokado sprzedawane przed wejściem na rynek
W Belgii jest obecnie zbyt mało awokado na rynku. Importer twierdzi, że niewiele dostępnych awokado sprzedaje się jeszcze zanim je otrzymał. Jest po prostu za mało dostępnych owoców, aby zaspokoić bieżący popyt na rynku, a zatem ceny są wysokie.

Niemcy: Prawie nie ma dostępnych wolumenów
Niemiecki rynek awokado znajduje się obecnie w impasie: do niedawna było wystarczająco dużo owoców, aby zaspokoić popyt, ale sytuacja zmieniła się w ostatnich tygodniach. „Obecnie nie ma prawie żadnej dostępnej ilości i musimy być zadowoleni z każdej partii, która do nas dociera”, informuje importer z Hamburga. Ceny są zatem bardzo wysokie i oscylują wokół 20 euro za pakiet 4 kg. Głównym dostawcą letnich awokado jest obecnie Peru, uzupełnione niewielkimi ilościami z Kenii i innych krajów. Częściowo ze względu na niedobór na rynku nie ma obecnie popytu na alternatywne odmiany i sprzedawany jest tylko Hass.

Francja: Ceny nie spadną do listopada
Ogólnie sezon był zupełnie inny niż w zeszłym roku. Tym razem wielkość produkcji w Peru spadła o 12 procent. Kalifornia niewiele się rozwinęła, więc rynek amerykański wymaga od krajów produkcyjnych w Ameryce Łacińskiej dużych dostaw. Skutkuje to mniejszą liczbą awokado wysyłanych na rynek europejski. Ceny są zatem wysokie i we Francji wynoszą około 15-17 EUR/4 kg. Ceny spadną dopiero w listopadzie wraz z pojawieniem się hiszpańskich i izraelskich awokado. Popyt wciąż rośnie, zwłaszcza dla Hassa, podczas gdy „zielonoskórzy” nie są tak popularni.

Hiszpania: Konsumpcja krajowa musi rosnąć
Pod koniec maja zbiory awokado w Hiszpanii wynosiły 55.000 ton, a ceny początkowo wahały się od 2,50 EUR do 3 EUR za kilogram. Uprawa awokado w Hiszpanii rośnie, podobnie jak w pozostałej części świata, ale i popyt na awokado stale rośnie. Hiszpania ma obecnie ponad 15.000 hektarów przeznaczonych na awokado, z czego połowa znajduje się w Maladze. Jednak uprawa awokado w tym regionie jest trudna ze względu na gospodarkę wodną, ​​dlatego nowe obszary są obsadzane w innych regionach, takich jak Huelva, Kadyks, Walencja, Alicante, a także w Portugalii. Spożycie awokado w Hiszpanii jest niższe niż w innych krajach (1 kg na osobę). Jest o około 50 procent mniejsze niż we Francji i Wielkiej Brytanii i trzy razy niższe niż w Skandynawii. Sektor stara się stymulować spożycie awokado w Hiszpanii, aby osiągnąć poziom Francji. W przyszłym roku spodziewane są dobre zbiory, z wolumenem o 10 procent wyższym niż w tym sezonie.

Włochy: Produkcja sycylijskich awokado rośnie
Awokado południowoafrykańskie i południowoamerykańskie są obecnie sprzedawane na włoskim rynku hurtowym. Sezon na awokado właśnie zakończył się na Sycylii z pozytywnymi wynikami. Popyt na awokado spadł ostatnio nieco na korzyść owoców letnich, ale patrząc na cały rok, dane pokazują tendencję wzrostową. Popyt jest obecnie wyższy niż podaż.

Sycylijska uprawa awokado nie jest jeszcze w pełni rozwinięta, a w tym roku jest to 50 procent potencjału. W tym sezonie zebrano 700.000 ton awokado, głównie Hass, ale w mniejszym stopniu Fuerte. Rozmiary włoskich owoców są średnie. Nowy sezon jest obecnie opóźniony o miesiąc z powodu zimnej wiosny.

Ceny awokado z RPA na rynku hurtowym obecnie rosną, natomiast cena peruwiańskiego awokado Hass jest bardziej stabilna. Obecnie cena tego drugiego na rynku w Rimini wynosi około 21 EUR/4 kg.

Chiny polegają na imporcie
Awokado zdobywa popularność na chińskim rynku, zwłaszcza wśród młodszych pokoleń, ponieważ młodzi ludzie są bardziej zorientowani na zdrowy styl życia, a awokado jest owocem bogatym w składniki odżywcze. Starsze pokolenia będą potrzebowały trochę więcej czasu, aby przyzwyczaić się do spożywania awokado.

Chiny szybko stają się lokalnym producentem owoców, mimo że kraj nadal w dużej mierze polega na imporcie z Meksyku, Peru i Chile. Cena spadła gwałtownie w maju, ponieważ firmy importowały duże ilości z Chile. W zeszłym roku w maju cena była odpowiednia, co w tym roku przyciągnęło wielu inwestorów, więc w krótkim czasie nastąpiła zbyt duża podaż. Obecnie cena ponownie rośnie. Sezon importu peruwiańskich awokado dobiega końca, a meksykańskie awokado przybywają w małych ilościach. To oczywiście podnosi cenę, która jest teraz nawet wyższa niż w tym samym okresie ubiegłego roku.

Japonia: Nowy rynek importowy w Indonezji
Zapotrzebowanie na awokado w Japonii stale rośnie i wzrosło do 74.000 ton w ciągu ostatnich pięciu lat. Japonia sama nie produkuje awokado, więc rynek zależy od importu ze Stanów Zjednoczonych, Meksyku, Nowej Zelandii, Wietnamu, Peru i Chile. Kraj prowadzi obecnie negocjacje z Indonezją, aby również importować awokado z tego kraju. Wymagania, które Japonia nakłada na import świeżych owoców i warzyw są surowe; jednak w przypadku eksportu w awokado zasady nie są tak rygorystyczne ze względu na zapotrzebowanie kraju.

Stany Zjednoczone: Podaż na rynku rośnie
Zbiory w Kalifornii były znacznie mniejsze w tym sezonie. Plon oszacowano plon na ponad 77.000 ton awokado, w porównaniu ze 170.000 do 181.000 ton rok wcześniej. Cena za pół kilograma awokado wynosiła 1,70 USD w kwietniu, po czym ceny spadły do ​​1,30-1,40 USD, a następnie gwałtownie wzrosły do ​​2,30 USD. Potem spadł nieco ponownie, do 1,85-2,00 USD.

Oprócz Kalifornii USA pokrywają popyt importem z Meksyku i Peru. Cena meksykańskich awokado gwałtownie wzrosła, a ze względu na zmiany cen na rynku amerykańskim Peru wysłało dużą część swojej produkcji do USA, a nie do Europy. Stare meksykańskie zbiory kończą się za 2 tygodnie, a zbiory „Flora Loca” rozpoczęły się 1 lipca. Meksykańscy plantatorzy nie są przyzwyczajeni do wysokich cen obecnie płaconych za awokado (100 peso/kg, zamiast 20-30 peso/kilogram). Gdy Kalifornia i Peru zakończą sezon produkcyjny, spodziewany jest silny wzrost cen. Odbędzie się to między sierpniem a wrześniem, kiedy większość awokado będzie pochodzić z Meksyku.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE