Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Peru eksportuje coraz więcej awokado do Europy

Zgodnie z najnowszymi danymi, Peru eksportuje coraz więcej awokado do krajów europejskich. W bieżącym, 2013 roku eksport awokado do Europy wyniósł łącznie 84.000 ton, tj. o 34 proc. więcej w porównaniu do roku poprzedniego.

Duży wzrost eksportu notuje się w przypadku odmiany o brązowych owocach – Has, o której peruwiańscy producenci mówią, że owoce są bardzo wysokiej jakości co zachęca do coraz większych zamówień (dużo lepszej jakości w porównaniu do jakości awokado z ubiegłego sezonu).

Peru jest krajem, który zwiększeniem wysyłek do Europy stara się iść z falą. Kraje europejskie zamawiają bowiem coraz więcej tych owoców nie tylko z Peru, ale i z Israela, RPA, Kenii, Chile, Meksyku, Hiszpanii, Republiki Dominikany, Maroka, Kolumbii i Stanów Zjednoczonych. Widać to wyraźnie po wielkości wwozu awokado do Europy ogółem. W 2003 roku import awokado przez kraje europejskie wyniósł zaledwie 170.000 ton, a w latach 2012-2013 już 265.000 tys. ton (w sezonie 2011-2012 Europa zaimportowała 225.000 ton tych owoców).

Wzrost podaży awokado widać także w samej Polsce, szczególnie w przypadku odmiany Has, która do tej pory była mało znana przez polskich konsumentów. Importerzy sprawdzający awokado do Polski mówią, że Polacy przekonują się do brunatnych owoców, gdyż szybciej dojrzewają, mają bardziej kremowy miąższ i ogólnie są smaczniejsze od zielonych „kuzynów”.

Zobacz więcej: Awokado

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE