Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania : niższa produkcja awokado w Maladze

Malaga to rejon o największej produkcji awokado i mango w Hiszpanii. Zgodnie z danymi organizacji ASAJA w bieżącym sezonie spodziewany jest spadek produkcji tych gatunków w tym regionie. Oczekuje się, że wyniesie on około 20 proc. w porównaniu do roku ubiegłego w przypadku awokado i około 50 – 60 proc. w przypadku mango. Spadek ten może stać się dość mocno kłopotliwy ponieważ popyt na awokado na rynkach europejskich wciąż rośnie.

Duże znaczenie dla wielkości eksportu hiszpańskiego awokado ma wydajność z poszczególnych plantacji. Aby móc sprostać konkurencji takiej jak Chile czy Izrael hiszpańscy plantatorzy muszą produkować do 12.000 kg z hektara.

W sezonie 2012/2013 zbiory awokado wyniosły 40.775 ton, z czego 30.000 ton była to odmiana Hass, a pozostałe 10.775 ton to odmiany o zielonej skórce Fuerte i Bacon. Perspektywy na nadchodzący sezon są dużo mniej optymistyczne. Spodziewa się, że wielkość produkcji w tym roku może być o 10 – 20 proc., a na niektórych plantacjach nawet 30 proc. niższa w porównaniu do zeszłorocznej. Jedyną rekompensatę stanowić może fakt, że w tym roku owoce będą większe a przez to lepsze jakościowo.

Według ASAJA całkowite zbiory awokado w Hiszpanii w tym roku wyniosą 32.000 ton, choć dane te mogą jeszcze ulec zmianie, bo kampania się jeszcze rozpoczęła i tak naprawdę jeszcze wszystko może się zdarzyć.

W Chile tymczasem oczekuje produkcji na poziomie około 200.000 ton, z czego około połowy zostanie wyeksportowana (wzrost o 32 proc. względem roku ubiegłego), przy czym do samej Europy trafi 60.000 ton owoców. Izrael wyeksportuje do Europy około 50.000 ton, co stanowi 15 proc. wzrost w stosunku do roku ubiegłego.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE