Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Chile – spadek eksportu owoców z wyjątkiem winogron

Od 1 września 2019 roku do 4 marca 2020 roku Chile zdołało wyeksportować 1 milion ton świeżych owoców. Jest to jednak o 4,8 procent mniej niż w tym samym okresie w poprzednim sezonie 2018-2019. Jak pisze FruitNews powołując się na freshplaza.com, dane te cytowane są przez chilijskie stowarzyszenie eksporterów owoców (ASOEX).

Głównymi importerami chilijskich owoców była Azja, gdzie Chile dostarczyło 366,6 tys. ton owoców, czyli o 10,3 procent więcej w porównaniu z sezonem 2018-2019. Drugie miejsce zajęły Stany Zjednoczone, które sprowadziły 349,6 tys. ton, czyli o 23 procent mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Dostawy do Europy wyniosły 191,7 tys. ton, co oznacza spadek o 0,8 procent w porównaniu z sezonem 2018-2019, a eksport do Ameryki Łacińskiej wyniósł 151 tys. ton, co oznacza również spadek o 24,3 procent. Kanada sprowadziła 20 tys. ton chilijskich owoców (-0,6 procent), Bliski Wschód 9,6 tys. ton, czyli o 17,6 procent mniej w porównaniu z tym samym okresem w latach 2018-2019.

Jeśli weźmiemy pod uwagę konkretne rodzaje owoców, najwięcej wyeksportowano winogron - 251,8 tys. ton. To o 6,7 procent więcej niż w poprzednim sezonie. Eksport wiśni z wolumenem 228,5 tys. ton (+ 27,02 procent) zajmuje drugie miejsce pod względem wielkości eksportu. Awokado jest na trzecim miejscu - 115 tysięcy ton (-16,8 procent).

Na czwartym miejscu pod względem podaży był eksport borówek z wolumenem 107,4 tys. ton (-2,05 procent). Wielkość eksportu śliwek spadła o 21 procent w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego sezonu i wyniosła 84 tys. ton. Eksport jabłek również spadł o 36 procent i wyniósł 75,8 tys. ton. Natomiast eksport nektaryn wzrósł o 11,7 procent do 68,4 tys. ton.

Według ASOEX Stany Zjednoczone stały się głównym importerem winogron stołowych z Chile. Dostawy wyniosły 165 tys. ton, czyli o 14 procent więcej w porównaniu z tym samym okresem w latach 2018-2019. Natomiast eksport do Azji spadł o 10,5 procent, do 41,7 tys. ton. Przeciwnie, dostawy do Europy i Kanady wzrosły: w UE - o 36 procent (21,7 tys. ton) i Kanadzie - o 6 procent (8 tys. ton). Ameryka Łacińska otrzymała o 11,4 procent mniej winogron - 14 tysięcy ton. Podobnie jak na Bliskim Wschodzie, który sprowadził tylko 1 000 ton winogron stołowych z Chile, jest to 14 procent mniej w porównaniu z sezonem 2018-2019.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE