Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Chile – niższy eksport winogron

Eksport winogron stołowych z Chile w sezonie 2019/2020 spadnie o 1,6 procent rok do roku, czyli do poziomu 643 tys. ton, co odpowiada 78,5 mln skrzynek. Powodem spadku są skutki suszy.

Uczestnicy sektora dokładają wszelkich starań, aby zminimalizować negatywny wpływ klęsk żywiołowych i niepokojów społecznych w kraju na produkcję.

Największe redukcje spodziewane są w tradycyjnych odmianach Red Globe, Crimson i Thompson, które ucierpiały w wyniku październikowych mrozów. Konsekwencje niekorzystnych warunków pogodowych odnotowanych w regionach Valparaiso i O’Higgins. Regiony Coquimbo i Atacama ucierpiały nieco mniej.

Według menadżera Andro Vidala, susza zwiększa niepewność prognoz branżowych. „Poziom wody w rzekach jest niższy niż się spodziewaliśmy. Myślę, że teraz wielkość produkcji spadnie w całej branży. Susza jest dla nas bardzo groźna”- powiedział Andro Vidal.

Eric Oppy, kierownik ds. Importu z Ameryki Południowej w kanadyjskiej firmie Oppy, potwierdził, że susza stała się poważnym problemem dla Chile. Reakcje producentówa były nawet kreatywne. Na przykład niektórzy płacili za ciężarówki-cysterny i w ten sposób transportowali wodę.

Przede wszystkim susza wpłynie na wielkość gron - będą one mniejsze niż w normalnych warunkach. Producenci oceniają również ryzyko dla każdego gospodarstwa i dokonują realokacji zasobów w oparciu o rosnące ryzyko. Dzięki specjalnie opracowanej strategii Subsole sezon winogron stołowych w niektórych regionach produkcyjnych rozpocznie się wcześniej. W tym samym czasie zbiory dojrzewają później w dolinie Copiapo, a część producentów planuje później wejść na rynki i znaleźć dobre ceny.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE