Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rynek borówki wciąż ma ogromny potencjał

Pomimo faktu, że borówki wysokie pozostają liderem wzrostu sprzedaży owoców jagodowych w Europie, ich potencjał jest daleki od wyczerpania. Stwierdziła tak przedstawicielka holenderskiego Rabobank Cindy van Rijswick podczas przemówienia na Global Berry Congress w Rotterdamie, w Holandii. Kongres został zorganizowany przez Fruitnet, który jest także partnerem największej konferencji w tej branży na Ukrainie „Jagody Ukrainy-2019: Zamrażanie i świeży rynek”, która ma się odbyć 21-22 maja 2019 roku w Kijowie.

Na poparcie swoich argumentów Cindy van Rijswick przytoczyła statystyki dotyczące odsetka niemieckich gospodarstw domowych, które regularnie spożywają borówki. Obecnie jest ich tylko 40 procent, a odsetek gospodarstw domowych kupujących jabłka sięga 90 procent, truskawek - 70 procent, winogron stołowych - prawie 80 procent, a nawet kiwi regularnie kupuje ponad 70 procent niemieckich gospodarstw domowych.

Cindy van Rijswick podzieliła się także interesującymi statystykami dotyczącymi tempa wzrostu rynku owoców w porównaniu ze stopami wzrostu rynków borówek i truskawek w różnych częściach świata. Najwyższe tempo wzrostu spożycia borówki obserwuje się w Europie Zachodniej - tutaj przekracza ono 7 procent rocznie. Jednocześnie wzrost konsumpcji truskawek wynosi mniej niż 2 procent rocznie, a owoców - tylko około 1 procent.

Najwyższe wskaźniki wzrostu spożycia owoców i jagód występują w Azji. W tym przypadku spożycie borówki rośnie prawie tak szybko jak w Europie, ale tempo wzrostu owoców i truskawek jest również wysokie - odpowiednio 6 procent rocznie i ponad 5 procent rocznie. Europa Wschodnia jest nieco w tyle pod względem tempa wzrostu rynku borówek, co wynika ze stosunkowo wysokiej ceny przy stosunkowo niskich dochodach ludności. Tutaj konsumpcja borówki amerykańskiej rośnie nieco szybciej niż 6 procent rocznie, a tempo wzrostu konsumpcji truskawek w Europie Wschodniej jest najniższe - około 1 procent rocznie. Ale jeśli chodzi o tempo wzrostu spożycia innych owoców, Europa Wschodnia wyprzedza Zachód - tutaj rośnie ono średnio o 3 procent w ujęciu rocznym.

Specjalistka zauważyła również, że Ukraina, ze względu na tempo wzrostu eksportu borówek, jest obecnie na trzecim miejscu na świecie, ustępując jedynie Peru i Portugalii. Rabobank szacuje tempo wzrostu eksportu borówek z Ukrainy na 60 procent rocznie, ale zauważa, że ​​łączne ilości pozostają bardzo małe, ustępując liderom.

Według Andrieja Jarmaka, ekonomisty w dziale inwestycyjnym Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), tempo wzrostu eksportu borówki amerykańskiej z Ukrainy w nadchodzących latach przekroczy szacunki Rabobanku. „Przewidujemy, że eksport owoców jagodowych z Ukrainy w 2019 roku może się podwoić i po raz pierwszy osiągnie 5 tys. ton. Jednak ten gwałtowny wzrost nie będzie bezchmurny - widzimy, że wielu producentów borówki na Ukrainie niestety nie jest gotowych na realia wysokich wymagań jakościowych dla tego owocu na rynku UE, a dostęp do rynku białoruskiego (czytaj Rosja) prawdopodobnie stanie się bardzo skomplikowany ” - mówi ekspert.

„Dlatego aktywnie pokazujemy naszym eksporterom zarówno alternatywne możliwości eksportowania, na przykład na rynki bliskowschodnie i robimy wszystko co możliwe, aby dostosować je do wymogów europejskich. Zorganizowaliśmy udział naszych producentów w Global Berry Congress, a my sprowadzimy nabywców owoców jagodowych na 20-25 maja 2019 roku”- kontynuuje Andrij Jarmak.

EastFruit szacuje eksport jagód z Ukrainy w 2018 roku na 2,5 tys. ton, co jest nieco mniejszą ilością niż oficjalne szacunki eksportu tych owoców z kraju.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE