Hiszpania: szykuje się dobra kampania?
Region Murcji pozostaje na drugim miejscu w rankingu hiszpańskich producentów i eksporterów owoców pestkowych. W 2016 roku łączna produkcja tych owoców w tym regionie wyniosła 396.668 ton. Z tego 54 procent stanowiły brzoskwinie i brzoskwinie Paraguayo, 17 proc. nektarynki, 23 proc. morele, 5 proc. śliwki oraz poniżej 1 proc. czereśnie.
Sezon na owoce pestkowe 2016/2017 był jednak bardzo niekorzystny - fatalna pogoda ograniczyła znacznie zbiory, które w przypadku niektórych gatunków sięgały nawet 35 - 40 proc. Łącznie ubiegłosezonowe zbiory owoców pestkowych w Murcji były aż o 100 tys. ton niższe w porównaniu do sezonu 2015/2016.
W tym roku, na całe szczęście oczekuje się, że kampania pestkowa będzie dobra, zarówno pod względem wydajności jak i jakości owoców. Grudniowe i styczniowe chłody nie uszkodziły kwiatów, a opady korzystnie wpłynęły na wzrost roślin. Kwitnienie było intensywne i zawiązanie jest bardzo dobre.
Zobacz więcej: Brzoskwinie
Hiszpański eksport owoców i warzyw
czytaj dalej
Unijny import owoców i warzyw z Turcji
czytaj dalej
Egipscy producenci zacierają ręce
czytaj dalej
Pierwsze, hiszpańskie owoce pestkowe już w Chinach
czytaj dalej
Zmieniają się preferencje ukraińskich konsumentów?
czytaj dalej