Czy mniejsze zbiory cytryn w Argentynie wpłyną na...
W przypadku zbiorów cytryn – najważniejszej grupy cytrusów produkowanych w tym kraju w omawianym sezonie 2013/2014 wyniosły one dokładnie 750 tys. ton, czyli zdecydowanie mniej wobec poprzedniego sezonu.
Tak duża redukcja spowodowana była przymrozkami zimą 2013 roku i zmniejszyły zbiory z poprzedniosezonowych 1,35 mln ton.
W porównaniu z wielkością zbiorów poziom konsumpcji cytryn na lokalnym rynku nie jest zbyt duży w omawianym sezonie wyniósł 70 tys. ton, czyli niemal tyle samo do sezon wcześniej – 75 tys. ton.
Z uwagi na mniejsze zbiory zredukowany został również poziom eksportu – w sezonie 2013/2014 wyniósł on jedynie 180 tys. ton wobec 280 tys. ton. Największym rynkiem zbytu dla argentyńskich cytryn jest rynek unijny – w roku 2013 skierowano tam około 68 proc. łącznych dostaw oraz rynek rosyjski z 15 proc. udziałem. Import cytryn podobnie jak i innych owoców cytrusowych nie istniej w Argentynie.
Zdecydowanie największe ilości cytryn kierowane są natomiast do przetwórstwa- -w omawianym sezonie była to ilość 500 tys. ton, czyli rekordowo mało w porównaniu z na przykład 996 tys. ton w poprzednim sezonie czy 963 tys. ton dwa sezony wcześniej.
Zobacz więcej: Cytryny
Cytryny – jak drogie mogą być?
czytaj dalej
Mniej argentyńskich cytryn pojedzie w świat
czytaj dalej
Cytrynowy zawrót głowy
czytaj dalej
Rośnie oferta cytryn
czytaj dalej
Południowoafrykańskie cytryny wkroczyły na rynek
czytaj dalej