Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpańskich cytryn mniej niż prognozowano?

AILIMPO opublikowało trzeci raport dotyczący prognozy produkcji cytryn na bieżący sezon 2017/2018, aktualizując dane opublikowane we wrześniu. Nowe dane wskazują, że zbiory cytryn będą nieznacznie powyżej 1 mln ton (1,068 mln ton), podczas gdy jeszcze we wrześniu  prognozy mówiły o produkcji na poziomie 1,115 mln ton.

Hiszpański rynek cytryn wciąż pozostaje w Europe na pozycji lidera w produkcji tych cytrusów. Będąc jednocześnie na drugim miejscu na świece pod względem przetwórstwa tych owoców. 

Jeśli chodzi o produkcję cytryn z podziałem na odmiany, oczekiwane są zbiory na poziomie 862 tys. ton cytryny Fino, ze spadkiem o 5 proc. w stosunku do poprzedniej prognozy. W przypadku cytryny Verna prognozowane są zbiory na poziomie 206 tys. ton, tj. o 1 proc. mniej. Łącznie zbiory o wielkości 1,068 mln ton będą mniejsze o 4,2 proc. w stosunku do ostatnich szacunków. 

produkcja cytryn 2017

Deszcze, dostępność wody oraz ogólne warunki pogodowe to niektóre z kluczowych przyczyn warunkujących wielkość owoców z przewagą tych w średnim kalibrze.

Wskaźnik aktywności w handlu w pierwszej części sezonu, tj. od września do grudnia 2017 roku był wyższy, a eksport owoców świeżych wzrósł o 13 proc. względem analogicznego okresu roku poprzedniego. W przypadku przetwórstwa miała miejsce redukcja o 11 proc. w związku z mniejszą dostępnością cytryn do tego celu i wyższym zapotrzebowaniem ze strony świeżego rynku.

Oczekuje się, że sezon cytrynowy Fino zakończy się pod koniec kwietnia, a sezon cytryn Verna będzie trwał kolejne 7 – 8 tygodni, po czym do Europy zaczną trafiać cytryny z południowej półkuli. 

 

Zobacz więcej: Cytryny

Słowa kluczowe: cytryny, produkcja cytryn
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem