Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

O 15 proc. wzrośnie produkcja cytryn w Europie

2014-01-22 13:55
Największe spodziewane zbiory to jak co roku Hiszpania z wynikiem około 715 tys. ton oraz Włochy – 545 tys. ton.

W omawianym sezonie 2013/2014 spożycie świeżych cytryn we wszystkich krajach unijnych oszacowano na nieco ponad 1,4 mln ton wobec 1,32 mln ton sezon wcześniej.

Średnie spożycie cytryn na 1 unijnego obywatela w sezonie 2013/2014 powinno więc wynieść około 2,7 kg, a w największej ilości cytrusy te spożywane są przede wszystkim w Grecji.

Unia Europejska to zdecydowany netto importer cytryn – ich import jest czterokrotnie większy niż eksport, a najwięcej cytryn importowane jest z Argentyny - w poprzednim sezonie było to ponad 187 tys. ton, Turcji – około 80 tys. ton czy z Brazylii i Meksyku. W przypadku eksportu z UE – głównym odbiorcą cytryn pozostaje Rosja oraz Szwajcaria i Ukraina.

Słowa kluczowe: cytryny, rynek cytryn, ue, import cytryn, europa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE