Hiszpania: niższe zbiory wiśni i czereśni
Hiszpańska produkcji wiśni i czereśni na przestrzeni ostatnich sześciu lat (2009 - 2014) wynosiła średnio około 95.000 ton rocznie. Wielkość ta dotyczy łącznej produkcji wiśni i czereśni. W bieżącym sezonie, zgodnie z informacjami przekazanymi przez Carlosa Maris Gil Garcię z Agro21 oczekuje się, że zbiory wiśni i czereśni będą niższe pomimo zwiększenia obszarów nasadzeń tych gatunków i wyniosą około 80.000 ton.
Spadek produkcji spowodowany jest przez kilka czynników - przede wszystkim bardzo wysokie zbiory w ubiegłym roku, których konsekwencją będzie słabsze owocowanie w tym roku. Po za tym przymrozki wiosenne panujące na wielu obszarach produkcyjnych i deszczowa pogoda w czasie kwitnienia drzew.
Zobacz więcej: Czereśnie
Hiszpania największym dostawcą owoców i warzyw na niemiecki rynek
czytaj dalej
Hiszpania: wzrost produkcji migdałów
czytaj dalej
Hiszpania: końcówka sezonu truskawkowego
czytaj dalej
Hiszpania: wzrost produkcji kaki możliwy, ale…
czytaj dalej
Hiszpania: poza unijny eksport owoców i warzyw
czytaj dalej
Hiszpańskie cytryny spowalniają argentyński import
czytaj dalej