Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Bułgarski rynek jabłek

2015-06-15 14:05

W okresie lat 2004-2009 produkcja jabłek w Bułgarii znacznie zmalała do około 26,0 tys. ton rocznie, jednak począwszy od roku 2010 systematycznie zaczęła wzrastać do około 55,0 tys. ton w roku ubiegłym - tym samym były to najwyższe zbiory w ciągu ostatnich 15 lat.

Łączny obszar upraw jabłoni to w minionym roku 3,95 tys. ha. W sezonie 2014/2015 produkcja jabłek stanowiła około 32 proc. łącznej produkcji owoców w Bułgarii, a średnie plonowanie tych owoców we wspomnianym sezonie wyniosło około 13,8 ton/ha i było rekordowo wysokie. To i tak zdecydowanie mniej niż średnie plonowanie w pozostałych krajach unijnych gdzie wynosi ono około 20 ton/ha.

W bułgarskich sadach dominuje odmiana Golden Delicious – około 17 proc. produkcji oraz Florina – 15 proc. a także Granny Smith – ponad 11 proc.

Poziom krajowej konsumpcji jabłek oszacowano w sezonie 2014/2015 na niecałe 70,0 tys. ton – zbliżony wynik do poprzedniego sezonu. Według najnowszych danych w roku 2014 średnio na 1 Bułgara przydało spożycie 12,6 kg jabłek rocznie – to o 230 proc. więcej niż w latach dziewięćdziesiątych kiedy 1 obywatel Bułgarii konsumował zaledwie 5,4 kg tych owoców. W przypadku importowanych owoców największe ilość na bułgarski rynek trafia co roku jabłek z Macedonii, Polski, Grecji oraz Włoch.

 

 

 

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE