Chiny otworzyły granice na jabłka z USA
Niedawno na łamach portalu fresh-market.pl informowaliśmy o sytuacji w handlu jabłkami między Stanami Zjednoczonymi a Chinami. Po dwóch latach zakazu wprowadzonego na import jabłek z USA, Chiny w październiku 2014 roku podjęły decyzję o jego uchyleniu w przypadku odmian Red Delicious oraz Golden Delicious. Embargo wprowadzone zostało w 2012 roku z powodu problemów ze szkodnikami kwarantannowymi.
Stany Zjednoczone nie musiały długo czekać na otwarcie granic i na pozostałe odmiany. W poniedziałek Departament Rolnictwa USA poinformował, że na rynek chiński mogą już trafiać wszystkie odmiany uprawiane w Stanach. Porozumienie zostało osiągnięte w ubiegłym tygodniu między amerykańskimi urzędnikami a chińskim rządem.
To bardzo korzystny dla USA obrót sprawy dający możliwość zwiększenia eksportu świeżych jabłek do Chin. Szacuje się, że w ciągu najbliższych dwóch lat wzrośnie on o około 10 proc.
Chiny w sezonie 2010/2011 sprowadziły ze Stanów Zjednoczonych ponad 3 mln kartonów jabłek, głównie odmian Red Delicious oraz Golden Delicious o wartości ok. 55 mln dolarów. Amerykańscy producenci liczą, że i teraz współpraca będzie równie intensywna, USDA natomiast liczy na współpracę wymienną między obydwoma krajami. Stany Zjednoczone chcą bowiem importować z Chin specjalność azjatyckiej produkcji, mianowicie Fuji.
Zobacz więcej: Jabłka
Misja Handlowa do Chin
Jabłkowe rynki przyszłości według AMI
czytaj dalej
Stany Zjednoczone zabiorą nam chiński rynek?
czytaj dalej
Spadła produkcja jabłek w Chinach?
czytaj dalej