Czy Szampion wytrzyma do końca sezonu?
Szampion jest odmianą, która marnie znosi okres przechowywania i obrotu handlowego. Szybko traci na jędrności, staje się kaszowaty i więdnie. Mimo wszystko jest chętnie kupowany przez eksporterów i pośredników w handlu z sieciami handlowymi, ze względu na wyjątkowe walory smakowe.
Tegoroczny sezon jest wyjątkowo trudny pod względem przechowalniczym i jabłka szybko tracą na jakości. Owoce z chłodni zwykłej, szczególnie Szampion i Jonagoldy „sypały się” już w styczniu, od niedawna zaczęły się problemy z jabłkami z kontrolowanej atmosfery.
W chwili obecnej największy problem stanowi jakość jabłek odmiany Szampion. Pomimo, że owoce w komorach przechowują się w miarę dobrze, producentów i eksporterów martwi szybko postępujące dojrzewanie tych owoców po rozszczelnieniu komór i w czasie konfekcjonowania. Destrukcyjny wpływ zmian temperatur i wilgotności powietrza na jabłka odmiany Szampion mogą niedługo zdyskwalifikować tą odmianę jako towar eksportowy.
Jak dotąd dobrze znoszą przechowywanie jedynie jabłka ww. odmiany, które potraktowane zostały pozbiorczo 1-metylocyklopropenem, a jako, że Szampion dobry jakościowo jest w tym roku towarem poszukiwanym, można uznać, że inwestycja w 1-MCP była w tym sezonie dobrym pomysłem.
Zobacz więcej: Jabłka