Francuscy sadownicy nie sprzedają w ogóle jabłek?
Zapasy jabłek w europejskich chłodniach biją wszelkie rekordy. Zazwyczaj wiosną zainteresowanie włoskimi czy francuskimi jabłkami jest na tyle duże, że zapasy dość szybko znikają. W tym roku producenci z południowozachodniej Europy mają spore problemy ze zbytem, a zapasy mimo kończącego się sezonu wciąż są wysokie.
Zgodnie z danymi Agreste, na koniec marca 2014 zapasy jabłek we francuskich chłodniach były o prawie 100 proc. wyższe w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego i o 28 proc. wyższe od średniej z pięciu ostatnich lat. Wzrost ten wynika przede wszystkim ze wzrostu o 29 proc. w produkcji jabłek w 2013 roku w porównaniu do słabego sezonu w 2012 roku (1.780.000 ton) oraz z miernego popytu na drogie zachodnioeuropejskie jabłka.
Większość z przechowywanych we francuskich chłodniach jabłek stanowi Golden Delicious, z handlem którym mają tamtejsi producenci naprawdę spore problemy. Ceny w bieżącym sezonie są dla odbiorców za wysokie przez co jabłka praktycznie nie schodzą. Wygląda na to, że Golden Delicious może Francuzom zostać.
Zobacz więcej: Jabłka
Najnowsze dane o eksporcie jabłek w tym sezonie
czytaj dalej
Wielkość eksportu jabłek z Polski - damy radę?
czytaj dalej
Wzrosły zapasy jabłek w UE
Listopadowe zapasy jabłek w Polsce na tle UE
czytaj dalej