Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Fungicydy w jabłkach

2012-04-17 10:00
Źródło: fresh-market.pl za HASŁO OGRODNICZE 1/2012 (ik)

Dla każdej substancji aktywnej środka ochrony roślin istnieje najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości w żywności - NDP. Jego wartość jest brana pod uwagę przy wyznaczaniu karencji każdego środka ochrony wprowadzanego do użycia. Karencja to czas, jaki musi upłynąć od zastosowania środka do zbioru owoców. Jest to moment, w którym substancje aktywne ulegną rozkładowi poniżej NDP. Obecnie obsewuje się duże zainteresowanie tym tematem, ponieważ konsumenci stają się coraz bardziej wymagający.

Jednym ze sposobów ochrony zdrowia przed ujemnymi skutkami stosowania środków ochrony roślin są badania ich pozostałości w produktach rolnych. Ryzyko wystąpienia pozostałości substancji aktywnych w owocach zależy m.in. od sposobu aplikacji środka, jego rodzaju i częstotliwości użycia. Wydawałoby się, że największe zagrożenie wystąpienia pozostałości stanowią fungicydy, które stosuje się przed zbiorem jabłek przeciwko chorobom przechowalniczym. Jednak fungicydy nie powodują wzrostu poziomu pozostałości substancji aktywnych powyżej NDP. Najczęściej wykrywano w owocach pozostałości kaptanu, mieszczącego się w dozwolonych granicach.

W niektórych krajach, aby zapobiec chorobom przechowalniczym, stosuje się zanurzenie zebranych jabłek w wodnej zawiesinie fungicydów. To skutecznie chroni owoce, jednak nie jest bezpieczne dla konsumentów. Polskie przepisy nie pozwalają na takie zabiegi. Badania wykazują, że fungicydy zastosowane na rosnące owoce ulegają szybszemu rozkładowi niż naniesione na zebrane jabłka.

Na podstawie artykułu dr Hanny Bryk.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE