Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Globalny import jabłek nadal w dół

Według analityków EastFruit, stagnacja na światowym rynku jabłek, o czym wielokrotnie, w ostatnich latach, informowali także przez przedstawiciele Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), trwa nadal w sezonie 2018/19. Import jabłek w pierwszym kwartale bieżącego sezonu był najniższy w ostatnich trzech sezonach.

Jeśli przeanalizujemy dane dotyczące importu jabłek przez wiodące kraje importujące, to pierwszym kwartale sezonu 2018/19 możemy zaobserwować utrzymującą się tendencję spadkową w zakresie międzynarodowego handlu świeżymi jabłkami. Spadek importu jabłek przez dziesięciu największych światowych importerów w wymiarze ilościowym wyniósł 31 procent w porównaniu z pierwszym kwartałem poprzedniego sezonu i 6 procent w porównaniu z pierwszym kwartałem sezonu 2016/17. W przypadku 15 największych krajów importujących spadek był tak samo wyraźny - o 29 procent w porównaniu z poprzednim sezonem i o 11 procent w porównaniu z pierwszym kwartałem sezonu 2016/17.

"W bieżącym sezonie 15 największych globalnych importerów jabłek deserowych sprowadzi około 1 mln ton mniej tego owocu niż rok wcześniej, co oznacza, że ​​dochody eksporterów jabłek do tych krajów spadną o około 1 mld USD" - mówi Andrej Jarmak, ekonomista z działu inwestycyjnego FAO. "Jednocześnie główny spadek importu ma miejsce w Europie, podczas gdy dostawy do Azji i Bliskiego Wschodu są stabilne lub wykazują niewielki wzrost, co po raz kolejny potwierdza prawidłowość kierunku, który wybraliśmy w celu promowania eksportu ukraińskich jabłek" - kontynuuje ekspert.

Jako przykład Andrej Jarmak przytacza dane o wielkości przywozu jabłek do Indii za pierwszy kwartał bieżącego sezonu. W tym okresie Indie zwiększyły import jabłek o 75 procent! W tym samym czasie Rosja zmniejszyła import jabłek o 9 procent, Niemcy o 33 procent, a Wielka Brytania o więcej niż 67 procent! Hongkong, który był drugim azjatyckim krajem w pierwszej dziesiątce największych światowych importerów jabłek, również zwiększył import w okresie sprawozdawczym o 9 procent.

Przedstawiciele FAO wskazali już kilka przyczyn spadku importu jabłek:

- Rozwój technologii produkcji i zachowanie świeżości owoców jagodowych konkurujących z jabłkami, a także gwałtowny wzrost ich produkcji i całorocznej dostępności na rynku;

- Zwiększenie zasięgu i dostępności owoców egzotycznych;

- Zmniejszenie tempa globalizacji (wojny handlowe i konflikty militarne);

- Spadek światowych cen energii, który zmniejsza popyt na jabłka w krajach zależnych od eksportu energii;

- Ułatwienie dostępu do informacji o technologii uprawy jabłek, co stymuluje rozwój produkcji tych owoców w krajach rozwijających się, które wcześniej importowały znaczne ilości jabłek. W naszym regionie najlepszym przykładem jest Gruzja, która w tym roku zaczęła eksportować jabłka do Rosji, chociaż wcześniej importowała je z Ukrainy;

- Brak możliwości konkurowania o budżety reklamowe z przekąskami i gotowymi produktami, a nawet z owocami jagodowymi, a w rzeczywistości reklama jest motorem konsumpcji;

- Konsumpcja jabłek w krajach rozwiniętych nie rośnie - jaskrawym przykładem jest spadek importu do UE. Po prostu wychodzą z mody;

- Jabłka są niewygodne dla konsumentów, na przykład w porównaniu do przekąsek i owoców jagodowych, a nawet w porównaniu z bananami;

Oczywiście nie oznacza to, że produkcja jabłek nie jest obiecującym biznesem. W końcu, według trafnego określenia Andreja Jarmaka, "nie ma nadmiaru jabłek na świecie, jest nadmiar jabłek niskiej jakości na świecie", ale dobrej jakości jabłek zawsze cieszą się popytem i dostają naprawdę wysoką cenę. Ponadto nie ma tak wielu krajów na świecie, które mają warunki do uprawy jabłek o najwyższej jakości.

Dlatego w przyszłości, według eksperta FAO, globalny biznes jabłkowy zostanie skonsolidowana wokół tych producentów i krajów, które mogą zapewnić systematyczne dostawy jabłek najwyższej jakości, elastycznie i szybko reagować na zmieniające się preferencje konsumentów oraz aktywnie wprowadzać innowacje w produkcji, aby stale poprawiać efektywność produkcji i jakość jabłek.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE