Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Jak przygotować drzewa do zimy

Przygotowania do zimy powinno rozpocząć już w sierpniu. W tym miesiącu należy zaprzestać stosowania nawozów azotowych, stymulujących wzrost – drzewo przed zimą musi zakończyć wzrost. We wrześniu, przy ciepłej słonecznej pogodzie, pędy stopniowo drewnieją i stają się podatne na hartowanie w miesiącach od października do grudnia. Jest to bardzo ważne,  ponieważ słabo zdrewniałe pędy przemarzają w surową zimę.

Hartowanie drzew

Proces hartowania się drzew odgrywa doniosłą rolę w nabywaniu przez nie zdolności do przetrzymywania mroźnej zimy. Czynnikami hartującymi jest krótki dzień i zimna pogoda. Jeśli temperatura stopniowo spada od kilku stopni powyżej zera w listopadzie do kilku stopni poniżej zera w grudniu, to drzewa są zahartowane przed nadejściem mrozów.  Jednak nawet dobrze zahartowane drzewa mogą ucierpieć, jeśli uderzenie mrozu jest zbyt gwałtowne. Podobnie po mrozie stopniowy wzrost temperatury jest bezpieczny dla drzew.  Dużą wrażliwością pod względem wytrzymałości na mróz charakteryzuje się większość uprawianych obecnie odmian jabłoni, z wyjątkiem takich jak: Ligol, Gloster, Alwa, Paulared i Oliwka Inflancka.

Jak chronić drzewa przed mrozem?

Warto już od początku września nie zwalczać chwastów w rzędach drzew. Dzięki temu powstanie naturalna osłona wrażliwej części pnia. Minusem tego rozwiązania jest konieczność zwracania uwagi na gryzonie.

Okrywanie drzew

Obecnie wszystkie młode drzewa owocowe można już okrywać przed zimą. Wystarczą do tego słomiane maty lub kilka warstw agrowłókniny. Okręcamy pnie drzew, tworząc luźne „chochoły”.

Odpowiednia ściółka

Powierzchnię gleby wokół drzew ściółkujemy kompostem lub ziemią w kształcie kopczyka w celu zabezpieczenia korzeni przed niską temperaturą. Warto wspomnieć, że stosowanie popularnej słomy jest nieco bardziej ryzykowne, gdyż jest to materiał lubiany przez gryzonie i zastosowany zbyt nisko i zbyt obficie może zachęcać do zasiedlania takich miejsc np. przez myszy, które podgryzają korę drzew. Słoma również bardzo nasiąka wodą, co przy zbyt małej cyrkulacji powietrza wokół kory może zwiększyć jej podatność na choroby, szczególnie podczas okresów ociepleń. Do zabezpieczania nie należy używać folii i szmat. Folia nie przepuszcza powietrza (zaparza się kora), a szmaty mokre zamarzną i też uszkodzą korę.

Na podstawie artykułu mgr inż. Stanisław Bawoł z W-MODR Olsztyn „Jak przygotować drzewa i krzewy do zimy” z Przeglądu Rolniczego 2011/12.

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem