Jaki smak ma cydr?
Wspólnymi cechami naszej produkcji jest balansowanie na granicy słodyczy i kwasowości, a większość marek opiera się na polskich jabłkach.
- Znane są w Polsce nawet cydry jednoodmianowe, np. z renety. Weźmy dla przykładu Green Mill Cider. Posiada dość niską (4,5 proc.) zawartość alkoholu, jednocześnie jest też produktem bezglutenowym. Powstaje w 100 proc. z soku jabłkowego poddawanego fermentacji z wykorzystaniem wyselekcjonowanych drożdży cydrowych, bez dodatku cukru czy sztucznych dodatków, a kompozycja różnych gatunków jabłek nadaje mu orzeźwiający, półsłodki, a zarazem lekko kwaskowy smak. Jest wielowymiarowy, doszukać się w nim możemy nie tylko nut jabłka, ale i gruszki - mówi specjalista.
Możemy wyodrębnić kilka rodzajów cydru.
- Istnieją cydry spokojne (bez bąbelków), cydry musujące oraz cydry gazowane. Inny rodzaj podziału dotyczy jego smaku - od wytrawnego aż po słodki. Pod względem mocy słodkie mają od 2 proc. alkoholu, a wytrawne do 8,5 proc. Warto też wspomnieć, że cydry różnią się także stopniem ich filtrowania. Brytyjczycy i Francuzi preferują wytrawne, z kolei Skandynawowie bardziej zawiesiste i bogate w smaku - tłumaczy Tomasz Kolecki-Majewicz.
A jaki jest Twój ulubiony cydr?
Zobacz więcej: Jabłka