Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Cydr w gardłach Polaków

2013-07-19 08:48

- Bardzo pozytywnie odbieram to, co się dzieje na rynku. Jest wzrost spożycia, cydr widać w sklepach, konsumenci o niego pytają - powiedział Maliszewski. Dodał, że wiele firm podjęło się już produkcji cydru, chcą go także wysyłać na rynek grupy producentów owoców.
 
Jeszcze dwa lata temu w Polsce nie można było produkować cydrów, stąd były one nieznane polskiemu konsumentowi - przypomniał Maliszewski. Jak zauważył, zwiększeniu produkcji sprzyja obniżona akcyza, od 2013 r. roku wynosi 97 zł za hektolitr wobec 158 zł za hektolitr rok wcześniej.

Nie ma danych dotyczących spożycia cydru. Firma badawcza Euromonitor International szacuje, że w tym roku może ono wynieść ok. 28 mln litrów. Maliszewski liczy, że o tym, ile faktycznie wypijane jest cydru, dowie się od resortu finansów, który prowadzi statystyki sprzedaży na podstawie wpływów z akcyzy.

Cydr - to sfermentowany napój niskoalkoholowy z jabłek, może zawierać do 8 proc. alkoholu.

Zobacz więcej: Jabłka

Słowa kluczowe: cydr, produkcja cydru, jabłka, maliszewski
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE