Jakość jabłek po mrozie
Jabłka, których nie zebrano przed wystąpieniem przymrozków generalnie nadają się tylko na przemysł. Jabłka takie nie nadają się do dłuższego przechowywania. Niestety niektórzy producenci próbują je sprzedawać jak owoc deserowy.
Osoby kontrolujące jakość handlową jabłek przyjmowanych do magazynu powinny być szczególnie wyczulone na objawy przechłodzenia owoców. Pierwszym niepokojącym objawem jest mniejsza jędrność owoców. Jest ona wyczuwana ręcznie, pomiar penetrometrem nic tu nie da. Pod siłą ucisku można wyczuć jakby skóra nie trzymała się miąższu. Innymi objawami świadczącymi o przemrożeniu owoców są: inny kolor skóry, miękki owoc oraz wady miąższu.
Fot 1. Jabłko po mrozie
Fot 2. Jabłko po mrozie - uszkodzenie miąższu
Fot. 3. Jabłko po mrozie - uszkodzenie miąższu
Fot. 4. Jabłko po mrozie - niska jędrność
Mróz groźniejszy niż przypuszczano
czytaj dalej