Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Mołdawscy sadownicy ograniczą eksport jabłek, dlaczego?

W bieżącym roku jakość mołdawskich jabłek będzie dość słaba, co doprowadzi do zmniejszenia podaży owoców z przeznaczeniem na rynki zagraniczne. W rezultacie większość jabłek będzie przeznaczonych do przetworzenia, co pozwoli sadownikom nieco ograniczyć zalanie rynku krajowego.

Firma Orhei Vit spodziewa się zwiększyć przetwórstwo jabłek o 15 – 20 proc. - do 70 tys. ton, a przetwórnia T.B. Owoce Mołdawii prawie dwukrotnie - z 82 tys. ton w 2017 roku do 140 tys.ton.

W 2017 roku, ze względu na kwietniowe przymrozki, zbiory owoców były niewielkie, jednak jakość owoców była wysoka. W bieżącym sezonie sytuacja wygląda nieco inaczej – plony jabłek są wyższe niż w ubiegłym roku, jednak kaliber owoców jest wyraźnie mniejszy z powodu suszy. Ponadto mołdawskie firmy oczekują, że konkurencja wzrośnie na rynkach zagranicznych. Tym samym Mołdawii będzie trudniej eksportować te produkty, biorąc pod uwagę spadek jakości owoców.

Według Narodowej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności ANSA w Mołdawii w 2017 roku około 50 proc. zbiorów owoców i 12 proc. zbiorów warzyw zostało przeznaczonych do przetworzenia. Krajowe firmy produkujące przetwory wyprodukowały w ubiegłym roku ponad 35.000 ton soków owocowych i warzywnych (w tym ponad 17.000 ton skoncentrowanych) i ponad 15.000 ton owoców i warzyw w puszkach. W tym roku Mołdawia spodziewa się zebrać ogółem około 600.000 ton owoców, z których około 150.000 ton będzie stanowić owoce pestkowe, a 450.000 ton owoce ziarnkowe.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem