Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Na jabłkach z chłodni czekolada

2013-03-13 12:47

Na jakość owoców z chłodni zwykłej narzekają nawet handlowcy z okolic Sandomierza, gdzie owoce z tych warunków przechowalniczych z powodzeniem sprzedawane są jeszcze przez kilka miesięcy. Wszystko przez oparzeliznę powierzchniową popularnie zwaną wśród sadowników czekoladą, która od pewnego czasu pojawia się na jabłkach.

Oparzelizna powierzchniowa jest to choroba fizjologiczna, która ujawnia się na jabłkach w postaci nieregularnych, brązowych plam na ich powierzchni po paru miesiącach przechowywania. Przyczyną choroby jest zbyt wczesny zbiór owoców oraz zbyt wysoka temperatura przechowywania. Jest to tzw. choroba źle przewietrzanych pomieszczeń. Występowanie objawów choroby nasila wysoka temperatura w sadzie, występująca przez kilka ostatnich tygodni przed zbiorem. I to właśnie ten ostatni czynnik wpłynął na obecne kłopoty sadowników z ‘czekoladą”. Zeszłoroczne zbiory były bowiem przeprowadzane w warunkach wysokiego ryzyka – temperatury panujące we wrześniu i październiku były bardzo wysokie.

Niestety w momencie spostrzeżenia objawów choroby na owocach, nie ma możliwości odwrócenia tego procesu, a co gorsza istnieje duże prawdopodobieństwo, że objawy w dość krótkim czasie znacznie się pogłębią.

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE