Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Niska jakość polskich jabłek?

2013-02-07 09:07

Przyczyn niskiej jakości jabłek produkowanych w Polsce jest wiele. Jedna z nich to nadmierna liczba odmian jabłoni w uprawie – każda z nich ma bowiem inne wymagania pokarmowe, a wszystkie traktowane są schematycznie. Na zachodzie Europy w obrocie detalicznym jest 5, 6 odmian jabłek i jest to wystarczająca liczba. Konsumenci pamiętają ich nazwy i umieją je rozróżnić. Poza tym, jeżeli szukają nowości, to nie odmianowych, a dotyczących nietypowych cech owoców (np. odmienny kształt, czerwony miąższ) czy biologicznej wartości owoców - podaje ogrodinfo.pl.

- Aby produkcja jabłek nawet przy wzrastających kosztach tej działalności była opłacalna i można było je eksportować, należy dążyć do zmniejszenia w produkcji udziału owoców niespełniających parametrów jakościowych dla owoców deserowych do 15–20 proc. – mówi prof. dr hab. Kazimierz Tomala z SGGW w Warszawie.

Dokładnie temat nawożenia i jakości owoców zostanie omówiony podczas 4. Międzynarodowej Konferencji Nawożeniowej.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE