Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Sok jabłkowy, ale z czego?

2013-01-30 11:25

Od kilku lat coraz modniejsze stają się w Polsce soki z bezpośredniego tłoczenia. Niektóre firmy produkują je już profesjonalnie zapełniając nimi półki w coraz większej liczbie sklepów. Są jednak i firmy, które tylko wynajmują sprzęt sadownikom, a ci sami robią sok z własnych jabłek. Większość z nich robi soki na własny użytek, jednak są i tacy, którzy „kombinują” jak tu na nich zarobić. Z wynajęciem maszyny nie ma większego problemu, a i koszty nie są zbyt wysokie, dlatego na rynku panuje prawdziwa „wolna amerykanka” przy produkcji soków z bezpośredniego tłoczenia.

Przez niskie ceny skupu jabłek przemysłowych w tym sezonie nie brakuje chętnych do zamienienia ich na taki właśnie sok. Nie zawsze jednak sok ten spełnia jakiekolwiek normy jakościowe. Często do sokowirówki trafiają jabłka typowo przemysłowe czyli… miernej jakości i nadgniłe. Tego typu owoce nie nadają się do produkcji soków z bezpośredniego tłoczenia. Jabłka do przerobu powinny być co najmniej w klasie „suchego przemysłu” lub „na obierkę”. Zwykły przemysł oddawany do przetwórń się nie nadaje.

Mimo wszystko trafiają się sadownicy robiący sok właśnie z przemysłu. Jeśli chcą takim sokiem „truć się” sami pół biedy, gorzej gdy próbują ten sok sprzedawać. Warto więc wiedzieć kto i jak produkował sok z bezpośredniego tłoczenia.

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE