Nowy przenośny analizator etylenu
Produkcja etylenu jest jednym z najistotniejszych czynników decydujących o stanie fizjologicznym owoców i warzyw. Jeszcze do niedawna analiza produkcji etylenu przez rośliny była możliwa tylko i wyłącznie metodą chromatografii gazowej. Była ona jednak skomplikowana a ze względu na koszt urządzenia bardzo kosztowna.
Amerykańska firma Felix Instruments CID Bio-Science Inc. wprowadziła niedawno na rynek nowy produkt – przenośny analizator etylenu z możliwością analizy pod kątem produkcji CO2 oraz O2 - Portable Ethylene Analyzer F-900.Jest to pierwsze prawdziwie mobilne rozwiązanie do monitorowania i analizy emisji etylenu. F-900 waży zaledwie 2,43 kg, a dzięki użyciu czujnika elektrochemicznego zapewnia pomiary do 10 ppm (części na miliard).Urządzenie zostało zaprojektowane w celu analizy produkcji etylenu przez dojrzewające owoce, w szczególności te, przechowywane w obiektach chłodniczych z kontrolowaną atmosferą, a specjalny pojemnik umożliwia analizowanie także pojedynczych owoców. Opcjonalnie do sprzętu można dokupić dodatkowy czujnik do pomiaru CO2.
Zobacz więcej: Jabłka
Jak opakowania absorbują etylen
Łączne przechowywanie jabłek i gruszek?
czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej