Jak opakowania absorbują etylen
Dział Badawczy StePac prowadził badania nad właściwościami opakowań stosowanych do przechowywania warzyw i owoców Chodzi tu o możliwość absorpcji etylenu przez te opakowania, co sprzyjałoby przedwczesnemu dojrzewaniu przechowywanych w nich warzyw i owoców.
Zespół badawczy stwierdził, że zdolność, stosowanych w opakowaniach materiałów, do wchłaniania etylenu, wytwarzanego przez przechowywane po zbiorach warzywa lub owoce, jest często tak niska, że takie opakowania mają minimalny lub żaden wpływ na kontrolę koncentracji powstającego etylenu. A obecność i stężenie tego gazu w czasie przechowywania wielu warzyw i owoców ma wręcz kapitalne znaczenie dla długości okresu przechowawczego. Zresztą wysoka koncentracja etylenu, wynikająca z braku możliwości jego absorpcji skraca czas przechowywania nawet w przypadku tych warzyw i owoców, które charakteryzują się niskim wytwarzaniem tego gazu.
W jednym z badań testowano trzy dostępne w handlu materiały stosowane w opakowaniach do owoców lub warzyw oraz produkty nowe, eksperymentalne mogące znaleźć zastosowanie w takich opakowaniach w przyszłości. Badano ich zdolność pochłaniania etylenu w warunkach hermetycznego zamknięcia.
Pojemność zastosowanych opakowań wynosiła 3,5 litra, a początkowe stężenie etylenu w przedziale od 100-150 ppb. Powierzchnia badanego materiału (folii) wynosiła 1000 cm2 . Za pomocą specjalnej przegrody, która zapewniała utrzymanie hermetycznych warunków przechowywania, w regularnych odstępach czasu pobierano próbki w celu zmierzenia stężenia etylenu. Dokonano tego w temperaturze pokojowej, za pomocą chromatografu gazowego.Zmniejszenie stężenia po 24 godzinach inkubacji było minimalne.
A z drugiej strony, przeprowadzono badanie przechowywania produktów w dostępnych w handlu opakowaniach zawierających pięciogramowe woreczki z nadmanganianem potasu, których zadaniem jest również pochłanianie etylenu. Po dwugodzinnej inkubacji nie stwierdzono w badanych próbkach żadnego śladu etylenu. Wystarczył więc sam granulat nadmanganianu potasu do tego, aby wchłonąć cały etylen.Badania wskazują, że możliwości absorpcji etylenu przez dostępne na rynku powłoki nie są imponujące, a raczej są one marginalne. Wyniki te zgodny są z badaniami naukowców z Prominent UC Davis. Już w 1997 r. stwierdzili oni, że tylko produkty zawierające nadmanganian potasu są w stanie wchłonąć etylenu w zamkniętym środowisku. Badania przeprowadzone były zarówno w warunkach wysokiej jak i niskiej wilgotności.
Opakowania z Aleksandrowa Łódzkiego
Opakowania detaliczne
Opakowania detaliczne
Opakowania owoców i warzyw
czytaj dalej