Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Jak opakowania absorbują etylen

Dział Badawczy StePac prowadził badania nad właściwościami opakowań stosowanych do przechowywania warzyw i owoców Chodzi tu o możliwość absorpcji etylenu przez te opakowania, co sprzyjałoby przedwczesnemu dojrzewaniu przechowywanych w nich warzyw i owoców.

Zespół badawczy stwierdził, że zdolność, stosowanych w opakowaniach materiałów, do wchłaniania etylenu, wytwarzanego przez przechowywane po zbiorach warzywa lub owoce, jest często tak niska, że takie opakowania mają minimalny lub żaden wpływ na kontrolę koncentracji powstającego etylenu. A obecność i stężenie tego gazu w czasie przechowywania wielu warzyw i owoców ma wręcz kapitalne znaczenie dla długości okresu przechowawczego. Zresztą wysoka koncentracja etylenu, wynikająca z braku możliwości jego absorpcji skraca czas przechowywania nawet w przypadku tych warzyw i owoców, które charakteryzują się niskim wytwarzaniem tego gazu.

W jednym z badań testowano trzy dostępne w handlu materiały stosowane w opakowaniach do owoców lub warzyw oraz produkty nowe, eksperymentalne mogące znaleźć zastosowanie w takich opakowaniach w przyszłości. Badano ich zdolność pochłaniania etylenu w warunkach hermetycznego zamknięcia. Pojemność zastosowanych opakowań wynosiła 3,5 litra, a początkowe stężenie etylenu w przedziale od 100-150 ppb. Powierzchnia badanego materiału (folii) wynosiła 1000 cm2 . Za pomocą specjalnej przegrody, która zapewniała utrzymanie hermetycznych warunków przechowywania, w regularnych odstępach czasu pobierano próbki w celu zmierzenia stężenia etylenu. Dokonano tego w temperaturze pokojowej, za pomocą chromatografu gazowego.

Zmniejszenie stężenia po 24 godzinach inkubacji było minimalne. A z drugiej strony, przeprowadzono badanie przechowywania produktów w dostępnych w handlu opakowaniach zawierających pięciogramowe woreczki z nadmanganianem  potasu, których zadaniem jest również  pochłanianie etylenu. Po dwugodzinnej inkubacji nie stwierdzono w badanych próbkach żadnego  śladu etylenu. Wystarczył więc sam granulat nadmanganianu potasu do tego, aby wchłonąć cały etylen.

Badania wskazują, że możliwości absorpcji etylenu przez dostępne na rynku powłoki nie są imponujące, a raczej są one marginalne. Wyniki te zgodny są z badaniami naukowców z Prominent UC Davis. Już w 1997 r. stwierdzili oni, że tylko produkty zawierające nadmanganian potasu są w stanie wchłonąć etylenu w zamkniętym środowisku. Badania przeprowadzone były zarówno w warunkach wysokiej jak i niskiej wilgotności.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE